Schuster net geen winnaar in Slowakije

Slowakije moet nog twee weken wachten op een nieuwe president. De eerste ronde van de presidentsverkiezingen heeft gisteren geen overwinnaar opgeleverd.

Rudolf Schuster, de kandidaat van de regeringscoalitie die sinds eind vorig jaar regeert, haalde net geen absolute meerderheid en bleef steken op 47,38 procent van de stemmen. Oud-premier Vladimir Meciar kreeg 37,24 procent van de stemmen. Andere kandidaten bleven ver achter. Zelfs de zeer populaire actrice Magda Vašaryová haalde niet meer dan 6,6 procent. Schuster en Meciar nemen het op 29 mei tegen elkaar op in de tweede, beslissende ronde.

De opkomst in deze eerste directe presidentsverkiezingen in Slowakije was hoog, bijna 74 procent. Het voornamelijk ceremoniële ambt van president is in Slowakije al meer dan een jaar vacant. In maart vorig jaar moest president Michal Kovác aftreden omdat zijn termijn van vijf jaar erop zat. Het sterk verdeelde parlement slaagde er vervolgens negen keer op rij niet in een nieuwe president te benoemen. Dat lag vooral aan de toenmalige premier Meciar, die als regeringsleider tevens waarnemend president was. Parlementsverkiezingen eind vorig jaar brachten nieuwe verhoudingen. Meciar werd verslagen – hij nam in een melodramatisch televisie-optreden zelfs afscheid van de3 politiek – en er trad een nieuwe centrum-rechtse regering aan. Begin dit jaar besloot het parlement de grondwet te veranderen en voortaan de president direct door het volk te laten kiezen.

Zowel Schuster, burgemeester van de Oost-Slowaakse industriestad Košice, als Meciar, de autocratische oud-premier, deed het beter dan de opiniepeilers hadden voorspeld. Het dagblad Sme trekt daaruit de conclusie dat Meciars rol nog lang niet uitgespeeld is. De politieke verhoudingen zijn volgens de krant stabiel verdeeld tussen regeringscoalitie en oppositie. De regering-Dzurinda heeft de afgelopen maanden een aantal impopulaire maatregelen moeten nemen omdat de schatkist zo goed als leeg was toen Meciar aftrad als premier. Maar de onrust over het huidige regeringsbeleid is ook weer niet zo groot dat Meciar daar politieke munt uit weet te slaan, aldus Sme.

In de eerste ronde deden negen kandidaten mee. Enkele verslagen kandidaten zullen in de tweede ronde Schuster steunen, die voorlopig als favoriet geldt voor de eindoverwinning.

    • Renée Postma