RETOUR DEN HAAG

Met een steen in zijn maag ging hij naar de eerste repetitie, Huub Stapel. Vanaf volgende week is hij te zien als Ed van Thijn in de VPRO-dramaserie Retour Den Haag, een verfilming van het dagboek dat Van Thijn schreef tijdens zijn val in de IRT-affaire. Stapel vond het het engste dat hij ooit gedaan heeft, iemand spelen die nog leeft. ,,Maar ik dacht wel dat ik het kon, zo arrogant ben ik dan ook wel weer.''

Hij bereidde zich grondig voor op de rol van de politicus die het ene moment nog geliefd was als burgemeester van Amsterdam, en amper twee maanden later als ambteloos burger weer op straat stond. Bekeek tientallen uren televisiebeelden; interviews, de verhoren voor de parlementaire enquête commissie in de IRT-affaire, politieke redevoeringen. In de auto beluisterde hij Van Thijn op cassette. ,,Maar eerst heb ik natuurlijk naar Kees van Kooten gekeken. Om te kijken hoe het níet moet. Ik heb me er vreselijk mee geamuseerd, maar in een dramaserie kan je het zo niet doen. Het mag geen parodie worden. Ik wil vermijden dat mensen straks zeggen, `even kijken hoe goed die Stapel Van Thijn na kan doen'.'' Het moeilijkste vond Stapel het om alle indrukken te combineren. ,,Zijn manier van praten, hoe hij met zijn armen doet, hoe hij trommelt met zijn vingers. Joodse vrienden van hem zeggen dat hij echte joodse platvoeten heeft, alsof hij steeds naar voren valt. Ik oefende stiekem in de kelder, zodat niemand me kon zien.''

Tijdens de opnames heeft hij geen contact gezocht met Van Thijn. Niet bewust, maar het kwam er gewoon niet van. ,,Op de laatste draaidag zag ik hem voor het eerst in levende lijve. Hij was verbaasd dat ik precies dezelfde bril op had als hij droeg in die tijd. Ik vertelde hem dat die nog te koop was bij Hans Winkel aan het Rokin, en dat de eigenaar nog precies wist hoe het montuur heette. De Daniel Hunter. Grappig eigenlijk dat dat het eerste was dat hij aan me vroeg. `Hoe kom je aan mijn bril'.

Dit is de eerste aflevering van een fotoserie rondom de VPRO-dramaserie Retour Den Haag die 23 mei begint. Tekst: Japke-D. Bouma, Foto's Harmen de Jong.