Pinkpop

,,Een doorgewinterde Pinkpopganger kan ik mezelf niet noemen. Ik ben er één keer eerder geweest, een jaar of acht geleden. Toen had ik geen geld voor een kaartje, dus ben ik naar Landgraaf gegaan en heb ik vanaf de heuvel buiten het festivalterrein zoveel mogelijk meegepikt. Daar heb ik toen een glimp opgevangen van Lenny Kravitz, en ongeveer één noot van zijn muziek. Ik heb het wel altijd op tv gevolgd en ik vind het heel bijzonder dat ik het nu zelf mag presenteren. Je zou kunnen zeggen dat het me via een omweg eindelijk is gelukt om er gratis naar binnen te mogen.''

Radio 3-discjockey Isabelle Brinkman presenteert op Tweede Pinksterdag samen met Jan Douwe Kroeske en Heideroosjes-zanger Marco Roelofs de rechtstreekse televisiereportage van het Pinkpopfestival op Nederland 3. In 1995 begon Isabelle als veejay bij de clipzender TMF en sinds november vorig jaar maakt ze voor de NPS een Radio 3-programma met `trendy' popmuziek (20-22 uur op werkdagen). Pinkpop viert het dertigjarig bestaan met optredens van onder meer Alanis Morissette, Underworld, Lauryn Hill, Robbie Williams, Ilse de Lange en Kula Shaker.

,,Op TMF deden we meer aan het Lowlandsfestival dan aan Pinkpop, omdat Pinkpop een instituut is waar van oudsher allerlei mensen omheen hangen en waarvan alle uitzendrechten allang zijn verdeeld. Als jonge zender kwamen we daar niet tussen en met Lowlands deelden we dat we nog maar net waren begonnen. Mijn werk bij TMF was veel oppervlakkiger dan wat ik nu doe, omdat ik toen met evenveel enthousiasme moest vertellen over alle artiesten die op dat moment toevallig succes hadden. Nu ben ik veel meer betrokken bij de muziekkeuze en kan ik bij aankondigingen en interviews veel dieper gaan.

,,Op Pinkpop staan enkele van mijn favorieten, zoals Skunk Anansie en Underworld. Er spelen dit jaar vrij veel groepen die al eerder op Pinkpop hebben gestaan. Dat ligt een beetje aan de stand van zaken in de wat alternatievere popmuziek. Een nieuwe Radiohead is in de afgelopen jaren niet opgestaan, dus doen we het met gesneden koek als Faithless. Rock, dance en alternative zijn steeds dichter bij elkaar gekomen. De enige die daar voor mijn gevoel niet zo goed tussen past is Robbie Williams. Niet omdat ik hem slecht vind, maar ik ken hem nog te goed als dat jochie van Take That.

,,Voor het televisieverslag wil ik me zo veel mogelijk inleven in de mensen die op het veld staan. Ik wil niet als een verslaggever langs de zijlijn staan en artiesten interviewen alsof ze zojuist een sportprestatie hebben geleverd. Muziek is een belangrijk ingrediënt, maar bij een festival is de sfeer doorslaggevend. Ik kan me goed voorstellen dat er mensen zijn die het hele weekend hun tentje nauwelijks uit komen. Het cliché is dat het om seks, drugs en rock & roll hoort te gaan, maar vlak vooral ook de oerhollandse gezelligheid niet uit.''

Weerzien op 3: 30 Jaar PinkPop. Laatste deel van een tweeluik waarin wordt teruggeblikt op 30 jaar PinkPop. 21/5 Ned.3, 0.52-2.07 uur.

Pinkpop: 22, 23 en 24 mei Landgraaf. 24/5 rechtstreeks televisieverslag op Nederland 3 vanaf 12.07 uur.