Overlast door smeltende sneeuw

In het Zwitserse Thun zijn dit weekeinde meer dan honderd mensen geëvacueerd als gevolg van de hoge waterstand van verschillende rivieren. In Bern moest het vliegveld worden gesloten. Ook in Zürich stonden straten blank en op een enkele plaats ontspoorde de tram. Even bestond het gevaar dat de 200 jaar oude Linthdam het zou begeven.

De hoge waterstand van ondermeer de Aare is het gevolg van overvloedige regenval – op sommige plaatsen viel in twee dagen meer dan 68 liter regenwater met vierkante meter – en het smeltwater van de grote hoeveelheid sneeuw die deze winter is gevallen.

Op grote rivieren is een vaarverbod ingesteld. Ook treinen ondervinden ernstige hinder van het water. Enkele sporen zijn door verzakking onbruikbaar geworden. De schade loopt alleen al in Zürich in de miljoenen. De situatie lijkt enigszins te verbeteren, nu meteorologen voor de komende dagen droog weer voorspellen. Maar de situatie in Bern en Thun is nog steeds kritiek. In Duitsland wordt de situatie zorgvuldig in de gaten gehouden. Maar er wordt niet verwacht dat de waterstand daar tot problemen zal leiden. Ook in Nederland lijkt het risico voor wateroverlast niet groot. (AFP)