NAVO bestookt grondtroepen

De NAVO heeft dit weekeinde de bombardementen op Joegoslavië vooral geconcentreerd op Servische en Joegoslavische grondtroepen in Kosovo – dit ondanks de controverse over het bombardement van eind vorige week op het dorp Koriša, waarbij volgens de Serviërs 87 Albanese burgers werden gedood en 78 werden gewond.

Bij aanvallen werden gisteren in Kosovo bij de steden Junik, Prahovo, Boljevac, Rogovo en Priština grondtroepen aangevallen. Daarbij zouden zes tanks en pantserwagens zijn getroffen, evenals stukken artilleriegeschut, brandstof- en munitiedepots, bruggen en kazernes. In Servië zelf werden energiecentrales en brandstofdepots in de steden Bor, Smederevo en Belgrado getroffen. Elders in Servië werden ook industriële doelen aangevallen.

Volgens woordvoerders van de NAVO en van de Britse en de Duitse regering zijn er ,,aanwijzingen'' dat de Serviërs Kosovaren als `menselijk schild' gebruiken. NAVO-woordvoerder Jamie Shea zei dat er de afgelopen weken ,,een enorm aantal'' bombardementsmissies voortijdig is afgebroken zonder dat bommen werden afgeworpen omdat de piloten zagen (of meenden te zien) dat er burgers als menselijk schild aanwezig waren in het doelgebied. Daarbij werd gesuggereerd dat in Koriša Kosovaren als menselijk schild zijn gebruikt. Het is, zei een woordvoerder, hoe dan ook niet de NAVO die de Kosovaarse burgers bij een militair object heeft geplaatst.

De NAVO houdt vol dat het dorp een legitiem militair doel was. Volgens de Servische staatsmedia werden er bij het NAVO-bombardement clusterbommen gebruikt en waren er in het dorp geen politiemannen of militairen. In een NAVO-verklaring werd zaterdag tegengesproken dat er clusterbommen zijn gebruikt; bovendien was Koriša geïdentificeerd als een militair kamp en een commandopost.

Volgens de alliantie is voorafgaand aan het bombardement van Koriša militair materieel waargenomen, waaronder gepantserde voertuigen en meer dan tien stuks artillerie. Volgens de militaire woordvoerder van de NAVO hebben vanaf half twaalf donderdagnacht drie vliegtuigen in totaal tien bommen op Koriša laten vallen. De alliantie zegt geen gegevens te hebben over aantallen burgerslachtoffers, die ze overigens ,,diep betreurt''.

De NAVO zegt niet met zekerheid te kunnen zeggen dat Servische militairen burgers als menselijk schild gebruiken, maar de alliantie zou wel over veel aanwijzingen beschikken, onder meer door getuigenissen van Albanese Kosovaren. Militairen zouden zich vooral mengen onder vluchtelingenkonvooien. Volgens de Amerikaanse generaal Wesley Clark, die de luchtactie leidt, betekent dit allerminst dat de luchtactie wordt afgezwakt.

De Amerikanen willen vandaag de twee Joegoslavische militairen die in de loop van het conflict om Kosovo krijgsgevangen zijn gemaakt, vrijlaten. De twee werden in Kosovo opgepakt door het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK en overgedragen aan de Amerikanen. Ze worden in Duitsland gevangen gehouden.

NAVO-woordvoerder Shea verklaarde dat gisteren ongeveer duizend Kosovaarse vluchtelingen Macedonië zijn binnengekomen. Zij moesten volgens hem 200 mark betalen om de grens te kunnen oversteken. Ook zouden nu veel vluchtelingen uit Montenegro naar Albanië gaan, waarbij opvalt dat er nauwelijks mannen tussen 18 en 65 jaar bij zijn. NAVO-secretaris-generaal Solana verklaarde gisteren dat de NAVO-luchtaanvallen niet zullen voortslepen tot volgend jaar. Tegen CNN zei hij dat de Kosovaarse vluchtelingen in ieder geval voor de winter kunnen terugkeren. Vandaag hebben de Serviërs tweeduizend vluchtelingen aan de Macedonische grens teruggestuurd.

    • Birgit Donker