Katja Staartjes bedwingt Mt. Everest

Katja Staartjes heeft als eerste Nederlandse vrouw de top van de Mount Everest (8.848 m) bereikt. Haar poging ,,het dak van de wereld'' te bereiken, slaagde donderdag 13 mei. Rond half tien 's ochtends plaatselijke tijd bereikte ze de top. ,,Missie volbracht'', meldde de 36-jarige klimster trots op weg terug naar het basiskamp.

Staartjes verblijft al vanaf 5 maart in Nepal. Op 6 april arriveerde ze in het basiskamp op de Mount Everest. Van daaruit klom ze twee keer tot 7.200 meter en één keer tot 7.700 m hoogte. Op 8 mei begon ze met een aantal andere klimmers van een Engelse expeditie aan het laatste stuk van haar missie de top te bedwingen.

Staartjes was al drie keer eerder in Nepal voor beklimmingen. In '94 haalde ze de top van de Damphus Peak op 6.000 meter. Een jaar later stond ze op de Mera Peak (6.500 m) en in 1996 bereikte ze het hoogste punt van de Cho Oyu, de op vijf na hoogste berg ter wereld. Die expeditie verliep zo voorspoedig, dat haar gedachten richting de Mount Everest gingen.

,,Ik ben er klaar voor. Fysiek, geestelijk en qua materiaal'', zei ze voor haar vertrek. ,,Ik vind het een eer als eerste Nederlandse vrouw op de top van de Mt. Everest te staan'', klonk het na afloop vermoeid. Haar moeilijkste momenten beleefde ze niet tijdens de laatste klim naar de top, maar al veel eerder.

Staartjes had aan het begin van haar missie last van een bronchitisaanval. ,,Toen voelde ik me ontzettend moe.'' Het was geen reden van de onderneming af te zien. ,,Geen sprake van.'' Staartjes komt zaterdag in het basiskamp op ruim 5.000 meter terug. Eind mei of begin juni wordt zij in Nederland terug verwacht. (ANP)