Japan helpt Aziatische regio

Bijna twee jaar nadat Azië getroffen werd door een economische crisis ontpopt Japan zich als de grote redder in nood voor de regio. Afgelopen weekeinde maakte de Japanse minister van Financiën Kiichi Miyazawa bekend dat Japan zich garant stelt voor de aflossing van leningen ter waarde van 17 miljard dollar voor de zieltogende economieën in Azië.

De Japanse garantstelling maakt het voor Aziatische landen met een economie in recessie makkelijker om geld op te nemen en zo het herstel van hun economie te versnellen. Miyazawa presenteerde zijn financiële reddingsplan afgelopen weekeinde in Maleisië tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van ministers van Financiën van de APEC (Asia Pacific Economic Cooperation), een groep landen in Azië en rond de Stille Oceaan.

De Aziatische landen juichten de plannen van de Japanners toe. Eind vorig jaar bood Japan de regio al de helpende hand door een pakket leningen ter waarde van 30 miljard dollar ter beschikking te stellen. Volgens analisten dwingt Japan met deze nieuwste toezegging nog duidelijker dan voorheen een leidende rol af in de economische ontwikkeling van Azië.

Ook Wereldbank-president James Wolfensohn, die de APEC-vergadering bijwoonde, had veel lof voor het Japanse initiatief. ,,Ik vind dat Japan zich opvallend krachtig toont in zijn steun voor de regio. Het land is in dat opzicht ongetwijfeld het meest gulle land voor Azië'', aldus Wolfensohn.

De bankpresident spoorde de Aziatische landen aan door te gaan met structurele hervormingen, ondanks de eerste tekenen van herstel. ,,Er bestaat nog steeds dezelfde noodzaak voor die hervormingen als tijdens het hoogtepunt van de Aziatische crisis.''

De Japanse regering kampt intussen in eigen land ook met economische problemen. Naast alle lof voor het nieuwe initiatief klonken er daarom ook waarschuwingen voor Japan. Lawrence Summers, de aanstaande minister van Financiën van de Verenigde Staten, wees de Japanners er op dat zij in deze fase ook moeten blijven werken aan hun eigen economie. Die is al jaren zwak en verkeert sinds een paar maanden in recessie.