Italianen boos: bommen gedumpt in zee

Verandert de Adriatische Zee door de luchtacties tegen Joegoslavië in een vat vol bommen?

In Italië is grote onrust ontstaan nadat de NAVO heeft bevestigd dat regelmatig bommen in zee worden gedropt waarmee niet veilig meer kan worden geland.

Vorige week raakten drie vissers uit Chioggia, iets ten zuiden van Venetië, gewond toen een bom ontplofte die zij in hun netten hadden opgehaald. Aanvankelijk dacht men dat het om een bom uit de Tweede Wereldoorlog ging, maar nader onderzoek maakte duidelijk dat het recente NAVO-bommen waren.

De NAVO blijkt vijf tot zes gebieden in de Adriatische Zee te gebruiken als een stortplaats. Het gaat om gebieden langs heel de Adriatische kust, met een doorsnee van zo'n vijftien kilometer en in de internationale wateren. Ze liggen voor de kust van Chioggia, bij Ancona, en in het zuiden bij het schiereiland Gargano (waarvandaan de Nederlandse F-16's vliegen), bij Brindisi en bij Otranto.

De centrum-linkse regering in Rome heeft de NAVO geïrriteerd om opheldering gevraagd. Volgens NAVO-woordvoerders in Brussel waren de bevoegde autoriteiten op de hoogte gesteld, maar premier D'Alema, burgemeesters van de kustplaatsen en organisaties van vissers zeggen dat ze van niets wisten.

,,De Italiaanse regering was niet geïnformeerd over het lossen van bommen in de Adriatische Zee tot na de bewijzen daarvoor van de laatste dagen. En alleen op een schematische manier,'' aldus een regeringsverklaring zaterdag.

De voorzitter van de nationale visserscoöperatie Federcoopesca, Enzo Fornaro, zei nog nooit te hebben gehoord van speciale gebieden in zee waar bommen gedropt kunnen worden. ,,Het zou hoe dan ook absurd zijn, want als de explosieven in het water zijn gedropt, bestaat het risico dat ze naar andere gebieden van de zee drijven'', zei hij.

Hoeveel bommen er in zee liggen, is onduidelijk. De NAVO blijkt al sinds 1992, toen de acties boven Bosnië begonnen, gebieden in de Adriatische Zee te hebben aangewezen als plaats om gevaarlijke bommen te droppen. Een Italiaanse mijnenveger probeert nu bij Chioggia vast te stellen hoeveel bommen er in zee liggen.

Om veiligheidsredenen geldt bij Chioggia voorlopig een beperkt visverbod. Er wordt nog onderzocht in hoeverre dat moet worden uitgebreid.

De ontdekking van de gewoonte om bommen te droppen heeft het groeiende verzet in Italië tegen NAVO-acties versterkt. Wegens de gebrekkige informatie hierover bestaat de indruk dat de Amerikanen, als belangrijkste land binnen de NAVO, doen waar ze zin in hebben.

    • Marc Leijendekker