Internationale beurzen

LONDEN

Evenals de andere grote beurzen in Europa reageerde de effectenbeurs van Londen met een forse koersdaling op de ontwikkelingen op Wall Street afgelopen vrijdag.

Daar beleefde de Dow Jones met een verlies van 1,75 procent de op twee na grootste koersdaling van dit jaar. De oplopende inflatiecijfers in de VS maken een verhoging van de rente allesbehalve denkbeeldig.

Morgen komt de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, bijeen om zich over de problematiek te buigen. Analisten verwachten weliswaar niet dat voorzitter Alan Greenspan onmiddellijk tot een verhoging van de rente zal besluiten, maar helemaal gerust zijn zij niet.

Dat was ook te merken aan de koersontwikkeling vanochtend. De FTSE-index in Londen verloor 0,64 procent op 6255,5 punten

FRANKFURT

Ook de beurs van Frankfurt opende vanochtend lager door het alarmerende nieuws uit de VS. De DAX-index verloor 57,19 procent op 5116,0 punten. Zelfs solide fondsen als Siemens en Deutsche Bank deelden in de malaise. Ondanks de geruststellende woorden van de leiding van Deutsche Bank, dat de winst in de eerste vier maanden van dit jaar bij de bank alweer met 17,2 procent gestegen is ten opzichte van dezelfde periode in 1998. Siemens ging bijna 2,5 procent onderuit na winstnemeningen van beleggers.

PARIJS

De CAC-index in Parijs verloor op 4263,83 punten een procent na de onheilstijding uit Wall Street. De omzet was matig, richtinggevend bedrijfsnieuws ontbrak.

TOKIO

Ook de effectenbeurs in Tokio is vandaag flink lager gesloten onder invloed van de koersval op Wall Street van afgelopen vrijdag. De Nikkei-index daalde met 389,37 punten (2,32 procent) tot 16.421,02. Zelfs afgelopen vrijdag gelanceerde plannen van de Japanse regering om de economie te stimuleren konden de index niet redden.

De meeste andere beurzen in het Verre Oosten moesten eveneens flinke verliezen incasseren. De Hang Seng-index in Hongkong zakte 2,1 procent en de koersindex in Zuid-Korea viel 2,7 procent terug. De beurs in Australië verloor 2,2 procent. Singapore deed het relatief het best met een verlies van slechts 0,15 procent.