Hollandse fanclub Barcelona

Zo slecht voetbalde Ajax dit seizoen dat de supporters hun troost zoeken bij Barcelona, dat vijf oud-Ajacieden en drie trainers uit de Ajax-school in dienst heeft. Tijdens het Cruijff-gala werd Barcelona-coach Louis van Gaal nog beschimpt door de supporters van de F-Side, die nu moeten vrezen dat na Reiziger, Bogarde, Kluivert en de broertjes De Boer ook Litmanen naar Nou Camp vertrekt. Desondanks werden gisteren in de Amsterdamse Arena 50.000 folders verspreid, waarin de oprichting van een Nederlandse fanclub van de Fútbol Club Barcelona bekend werd gemaakt. Vanaf juni zijn alle activiteiten van de Fan Club Barcelona te volgen op een eigen website (www.fcbarcelona.nl) en initiatiefnemer Cor van Krooneburg mikt op 5000 leden.

Als Ajax nog verder afglijdt, heeft de Fan Club Barcelona binnenkort meer leden dan de supportersclub van Ajax.

Van Kroonenburg: ,,Dat zal beslist niet gebeuren. Hoewel de banden tussen Ajax en Barcelona historisch zijn gegroeid, blijven wij ons cluppie trouw. Vier jaar geleden was ik in Wenen, toen Ajax de Champions League won. Dat vergeet ik mijn leven niet meer, ook niet na dit teleurstellende seizoen. We hebben slechts de mensen willen organiseren die een warm gevoel hebben voor Barcelona.''

In Spanje groeit juist de kritiek op het grote aantal Nederlanders bij Barcelona. Is alleen Louis van Gaal gelukkig met de Nederlandse fanclub?

,,Van Gaal vond het inderdaad een leuk initiatief. Maar veel mensen voelden zich al verwant aan Barcelona in de periode dat alleen Cruijff en Neeskens bij die club speelden. De oprichting sluit bovendien aan bij de festiviteiten van het 100-jarig bestaan van Barcelona.''

Toch zullen veel Ajax-supporters met gemengde gevoelens reageren op uw initiatief. Van Gaal werd door de achterban toch verantwoordelijk gesteld voor het vertrek van zoveel Ajacieden.

,,Dat klopt. Maar we hopen via onze website juist veel contact te hebben met de oud-Ajacieden die nu bij Barcelona spelen.''