Hakenkruis op auto's gekrast

In Hoorn zijn afgelopen weekeinde twintig auto's met Duitse kentekens vernield. Drie auto's daarvan zijn volledig uitgebrand. In een aantal auto's waren hakenkruizen gekrast. De politie van Hoorn heeft nog geen zicht op de daders.

De auto's stonden geparkeerd op een parkeerplaats in het havengebied. In de nacht van vrijdag op zaterdag werden drie auto's in brand gestoken en bij twaalf auto's met Duits kenteken vernielingen aangericht als afgebroken spiegels en ruitenwissers en ingekraste hakenkruizen. De volgende nacht werd de brandweer gealarmeerd omdat bij een nabijgelegen parkeerplaats een Nederlandse auto in brand stond. De politie trof op dat parkeerterrein toen ook vier Duitse auto's aan die waren vernield. Een daarvan was bekrast met hakenkruizen. Het is volgens de politie onduidelijk of die vernielingen al in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn aangebracht. Volgens de woordvoerder heeft de politie in Hoorn niet eerder te maken gehad met vernielingen die speciaal gericht zijn op Duitse auto's.

Als reactie op de vernielingen wil het college van B en W in Hoorn nu met de lokale chartervaartmaatschappijen gaan praten over bewaakte autostallingen voor toeristen. De Hoornse wethouder en loco-burgemeester G. van der Meer heeft dit weekeinde op het politiebureau zijn afkeer van de gebeurtenissen overgebracht aan de Duitse auto-eigenaren.

,,Nu zijn alleen de toeristen de dupe, maar als we niets doen is de toeristische sector dat op de lange termijn ook. Het is van het grootste belang dat we een veilige situatie creëeren voor toeristen en hun bezittingen'', aldus Van der Meer tegenover het persbureau ANP.

Een woordvoerder van de politie benadrukt het voorval als een incident te zien. De Hoornse politie is vandaag met een uitgebreid onderzoek gestart, nadat de bevindingen van de technische recherche bekend waren.