GEPOCHEERDE GEHAKTBALLEN MET RINSE SAUS (1)

Piepkleine gehaktballetjes in de soep, daar zijn we mee opgegroeid in Nederland. Maar grote gehaktballen, gepocheerd in bouillon en geserveerd in een verrukkelijke rinse saus, daar moesten we maar eens over naar huis schrijven. Bereiding: Verkruimel het brood en week het in de melk. Verhit intussen de olie in een bakpannetje en smoor daarin de ui op laag vuur tot hij zacht wordt (niet laten kleuren). Prak beide soorten gehakt goed door elkaar in een kom, voeg de gesmoorde ui, ansjovis, geraspte citroenschil en peterselie toe en kneed dit goed door het gehakt. Knijp het brood goed uit en prak het samen met het ei door het gehaktmengsel. Proef het aangemaakte gehakt en breng het verder op smaak met zout en peper. Verdeel het gehakt in zes porties en rol er kleine gehaktballen van. Laat ze een kwartier (of langer) opstijven in de ijskast. Bereid intussen het pocheervocht. Breng een liter water in een middelgrote pan aan de kook en los daarin de bouillonblokjes op. Steek de kruidnagels twee om twee in de gehalveerde ui en doe deze samen met laurierblaadjes en de kale peterseliestelen (die overbleven nadat het blad gebruikt werd) in de bouillon. Laat de bouillon in gesloten pan op laag vuur 15 minuten koken. Draai dan het vuur hoog, leg de gehaktballen in het kokende pocheervocht en wacht tot dit weer kookt. Draai dan het vuur halflaag en pocheer de gehaktballen in vrijwel gesloten pan gedurende 15-20 minuten (de pocheertijd is afhankelijk van de grootte van de gehaktballen); houdt het pocheervocht tegen de kook aan zodat de gehaktballen niet kapot kunnen koken. Neem de pan van het vuur, giet een halve liter bouillon over in een litermaat en houd de gehaktballen tot gebruik warm in de resterende bouillon.

(wordt vervolgd)

    • Florine Boucher