Genk schrijft geschiedenis met landstitel

Racing Genk heeft geschiedenis geschreven door als eerste Limburgse voetbalclub de Belgische landstitel te veroveren. De ploeg van trainer Antheunis verzekerde zich van het kampioenschap door met 2-1 te winnen van Harelbeke. De Limburgers behielden daardoor hun voorsprong van twee punten op Club Brugge. Genk, onstaan uit Waterschei en Winterslag, bestaat pas elf jaar. De club heeft ook nog kans op het winnen van de nationale beker. Bij Harelbeke scoorden Oulari en Gudjonsson voor de kampioenen.

Het elftal van de naar PSV vertrekkende trainer Gerets versloeg Westerlo met 5-3. Genk en Brugge spelen nu in de voorronde van de Champions League. Op een punt van Brugge werd Anderlecht derde. De geweldige opmars van de Brusselse formatie in de afgelopen maanden werd beloond met een plaats in het toernooi om de UEFA-beker. De recordkampioen stond na vijf duels nog op de laatste plaats. Anderlecht won op de slotdag van Kortrijk, 3-1. De Nederlander Van Diemen behoorde hier tot de doelpuntenmakers. Vorige week won Anderlecht nog overtuigend van Genk. Kortrijk is na Oostende de tweede degradant.

De slotfase van de Italiaanse Serie A krijgt een dramatische en verrassende wending. Met Lazio Roma waarschijnlijk als de grote verliezer. De club investeerde vóór dit seizoen 270 miljoen gulden in nieuwe spelers, maar lijkt opnieuw naast de titel te grijpen. Lazio kwam tegen Fiorentina niet verder dan 1-1, terwijl belager AC Milan het reeds gedegradeerde Empoli met 4-0 van de mat veegde. Milan is nu de nieuwe koploper met een punt meer dan Lazio. Als Milan volgende week degradatiekandidaat Perugia verslaat, is het voor de zestiende keer in de historie kampioen.

Beide clubs zijn komend seizoen in elk geval verzekerd van de Champions League-voetbal. Ook Parma kwalificeerde zich voor het toptoernooi, ondanks een zeldzame nederlaag in eigen huis tegen Piacenza (0-1). Concurrent Udinese verloor ook, met 2-1 van Perugia. Lazio kwam tegen Fiorentina op achterstand door Batistuta's 21ste treffer van het seizoen. Vieri maakte gelijk, maar meer zat er niet in voor de Romeinen. Voor de wedstrijd in Florence kwam het in het centrum van de stad tot ernstige botsingen tussen beide supportersgroepen, waarbij de politie met traangasgranaten de hooligans in bedwang probeerde te krijgen. Op het station van Florence staken Lazio-fans een trein in brand. Een onbekend aantal hooligans werd gearresteerd.

Bij Milan was de Duitser Oliver Bierhoff de gevierde man. Hij scoorde een hattrick. Bierhoff staat model voor de face-lift die Milan dit seizoen onderging. Met Zaccheroni kwam hij afgelopen zomer over van Udinese. Sampdoria degradeerde naar de Serie B. De voormalige landskampioen en bekerwinnaar speelde slechts gelijk bij Bologna: 2-2. De Zweed Ingesson velde het vonnis over Sampdoria met twee doelpunten.

In Duitsland lijkt VFL Bochum na de 2-0 nederlaag tegen Wolfsburg degradatie niet meer te kunnen ontlopen. Met nog twee duels te spelen heeft de club vier punten achterstand op Rostock dat vijftiende staat. Leverkusen is na de 0-0 bij Duisburg zeker van deelname aan Champions League.