`Geen zege in Kosovo zonder grondtroepen'

De Amerikaanse legerleiding heeft het Pentagon gewaarschuwd dat de oorlog om Kosovo niet te winnen is zonder inzet van grondtroepen. De verenigde chefs van staven hebben – volgens het weekblad Newsweek – minister van Defensie Cohen laten weten dat de oorlog om Kosovo niet zonder grondtroepen te winnen is. Ze deden dat enkele weken geleden in een brief waarin ze uiting gaven aan hun gevoel dat ,,de tijd dringt'', omdat een grondoffensief vanaf augustus pas kan plaatsvinden als de troepen al in juni naar de Balkan worden overgebracht.

De waarschuwing, zo voegt onze correspondent in Londen toe, kan een steun in de rug betekenen voor de Britse premier Tony Blair. Volgens bronnen binnen de Britse regering voelt de premier ,,een diepe frustratie'' over het uitblijven van Amerikaanse steun voor een grondoffensief in Kosovo. Blair pleit sinds eind april voor het opbouwen van landstrijdkrachten in de regio als een geloofwaardig dreigement om Belgrado te dwingen zijn troepen terug te trekken. Als het huidige luchtoffensief niet effectief is, moet die legermacht volgens Blair een invasie uitvoeren. Volgens The Sunday Telegraph heeft de premier daartoe plannen goedgekeurd om 20.000 reservisten op te roepen.

Blair en minister van Buitenlandse Zaken Cook zouden de afgelopen week dagelijks telefonisch hebben geprobeerd om Washington voor hun standpunt te winnen maar stuitten daarbij steeds op Amerikaanse ,,onverzettelijkheid''. Een hoge Britse defensiebron zei in The Sunday Times dat ,,we klaar zijn om te gaan'', maar dat alles afhangt van politieke beslissingen die zonder de Amerikanen niet genomen kunnen worden.

Blair en Cook hebben tegengesproken dat er een meningsverschil is met de Amerikanen. De premier prees Clinton voor het Amerikaanse leiderschap, ,,ook al is Kosovo een eind weg van Kansas''. Blair begint vandaag aan een reis naar Bulgarije en Albanië om zich te verzekeren van steun van die landen voor de NAVO-operaties.

Premier D'Alema van Italië heeft, zo zei hij tegen het blad La Repubblica, een pauze in de NAVO-bombardementen tegen Joegoslavië voorgesteld als Rusland en China in een resolutie van de Veiligheidsraad akkoord gaan met de vijf eisen die de NAVO aan Belgrado heeft gesteld.

Als de Joegoslavische leider Miloševic na zo'n pauze weigert te voldoen aan die eisen, zou de NAVO moeten overwegen in Kosovo grondtroepen in te zetten. D'Alema heeft zijn voorstel besproken met NAVO-chef Solana en met de Franse leiders en zal het nog voorleggen aan de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder. Hij wil dat zijn voorstel in reserve wordt gehouden in afwachting van de inspanningen van de Russische gezant Viktor Tsjernomyrdin en de Finse president Martti Ahtisaari.

Schröder praat vandaag in Helsinki met Ahtisaari, die zelf de afgelopen dagen heeft overlegd met premier Kok en met de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan. Later vandaag ontmoet Schröder D'Alema in Bari en woensdag praat hij met NAVO-chef Solana. Ahtisaari zei gisteren ,,de zegen'' van Annan te hebben in zijn pogingen, een diplomatieke oplossing te vinden.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU spreken vandaag in Brussel over de Kosovo-crisis met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov, met de Montenegrijnse president Milo Djukanovic en met de Kosovaarse leider Ibrahim Rugova.

In Belgrado is een uit vijftien man bestaande VN-delegatie aangekomen die overal in Joegoslavië, inclusief Kovovo, de humanitaire situatie gaat onderzoeken. De delegatie, die tien dagen in Joegoslavië blijft, spreekt vandaag met president Slobodan Miloševic. De delegatie onderzoekt de schade die door de NAVO is aangericht aan communicatie, infrastructuur en milieu in Servië maar ook de vluchtelingencrisis in Kosovo.

De Veiligheidsraad sprak dit weekeinde haar ,,spijt en droefenis'' uit over het NAVO-bombardement op de Chinese ambassade in Belgrado op 7 mei. Over de tekst van de resolutie is dagenlang overlegd. De Chinezen stonden op een veroordeling van het bombardement, die de Westerse leden van de raad wilden voorkomen. In een tweede resolutie vroeg de raad ,,aandacht'' voor de vluchtelingen en sprak ze steun uit voor humanitaire hulp. Rusland en China onthielden zich van stemming. (Reuters, AFP, AP)