Fiscaal plan Duitsland vertraagd

De Duitse regering kan pas op zijn vroegst per 1 januari 2001 haar plan voor modernisering van het belastingstelsel doorvoeren. De beloofde verlaging van de belasting op ondernemingswinsten wordt met ten minste een jaar vertraagd. Dat zegt minister Hans Eichel van Financiën vandaag in de Britse zakenkrant Financial Times. Eichel legt uit dat de stelselhervorming dermate gecompliceerd is dat de vereiste wetswijzigingen veel meer tijd vergen dan bondskanselier Gerhard Schröder tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar had voorzien.

Schröder versloeg bij de verkiezingen van september zijn voorganger Helmut Kohl, mede door zijn belofte om per 1 januari 2000 het toptarief van 35 procent op ondernemingswinsten te verlagen. Dit moet worden bekostigd door verbreding van de belastinggrondslag. Een aantal aftrekmogelijkheden zal vervallen, waardoor meer mensen belastingplichtig worden of in een hoger tarief worden aangeslagen. Dat vereist aanpassing van zowel de winstbelasting als loon- en inkomstenbelasting.

Eichel volgde vorige maand als minister Oskar Lafontaine op, die aftrad na een ruzie met Schröder. Door Lafontaines ideeën over de loonpolitiek, belasting- en rente-aanpassingen was het vertrouwen van het Duitse zakenleven in de nieuwe regering gekelderd. Economen zien de belastinghervorming als essentieel voor een herstel van het vertrouwen.