`Familie Soeharto bezit 30 miljard'

De vorig jaar afgetreden Indonesische president Soeharto en zijn zes kinderen hebben een persoonlijk vermogen van ongeveer 30 miljard gulden. Dat concludeert het Amerikaanse weekblad Time na een onderzoek van vier maanden in 11 landen naar bezittingen van de Soeharto's. Op het laatst verdiende Soeharto als president ruim 3.500 gulden per maand. Maar de grote rijkdom van de familie vloeit voort uit het toekennen van monopolies aan kinderen van Soeharto en uit speciale heffingen. Het bedrag van 30 miljard gulden is een optelsom van banktegoeden, aandelen, ondernemingen, grootgrondbezit, sieraden en kunst. In feite vergaarde de familie tijdens Soeharto's 32-jarige bewind een vermogen van zo'n 146 miljard dollar, maar is daarvan nog maar ongeveer eenvijfde over als gevolg van wanbeheer en van de economische crisis in Indonesië. Volgens Time bezit de familie onder andere 3,6 miljoen hectare grond en heeft zij grote belangen in ten minste 564 bedrijven in Indonesië. (AFP, AP)