ESTRELLAS DE AREITO

Dat het idee achter de recente successen van de Buena Vista Social Club en de Afro-Cuban All Stars niet nieuw is bewijst Los Heroes van Estrellas de Areito. De opnamen voor deze dubbel-cd met zoveel mogelijk sterren verenigd in één club werden twintig jaar geleden in Havana gemaakt als antwoord op de New-Yorkse platen van de Fania All Stars. Ze verschenen op vijf lp's op het staatslabel Areito maar drongen wegens het isolement van Cuba nauwelijks tot het westen door.

Onder de 46 deelnemers aan dit project, waaronder een flinke violensectie, vinden we oudere sterren van toen zoals tres-speler Niño Rivera, met een zeer eigen, vervormd geluid en violist Enrique Jorrin, `uitvinder' van de cha cha cha. Maar ook sterren van nu in een vorig leven, zoals trompettist Arturo Sandoval en Paquito D'Rivera die het later in Amerika zochten en de door de Buena Vista Club weer geactiveerde pianist Rubén Gonzáles die toen pas 61 was.

De stukken worden uitgevoerd in descarga-stijl, dat wil zeggen

in de vorm van een jam session die deze sterren alle ruimte voor solo's geeft. Doordat er in alle stukken ook nog gezongen wordt – de lijst met leadvocalisten telt tien namen – dijen de stukken uit tot gemiddeld tien minuten. Dat dat niet te lang is bewijst Guanguanco a todos los Barrios, dat ook dankzij de trefzekere ritme-sectie zelfs een kwartier lang niet verveelt. Het vijftig pagina's tellende tekstboekje met foto's maakt duidelijk wat er destijds ontbrak om deze muziek ook commercieel tot een succes te maken: een `naam' om alles aan op te hangen en daardoor de internationale perspomp. De lof zingen van iets uit Cuba was een verderfelijke aai over de bol van grote broer `beer' in Rusland.

Estrellas de Areito: Los Heroes (World Circuit WCD 052). Distr. Munich.

    • Frans van Leeuwen