Damrak vreest rentestijging

De angst voor een renteverhoging in de Verenigde Staten had de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend in haar greep. Kopers waren nauwelijks te vinden, waardoor vrijwel alle fondsen in de min stonden. Na het middaguur noteerde de AEX 9,24 punten lager op 542,91.

Afgelopen vrijdag reageerde het Damrak al op de Amerikaanse rente-angst, nadat de koersen op Wall Street bij opening scherp daalden. Na een flauwe markt in Azië ging Amsterdam vanochtend opnieuw naar beneden. ,,De beleggers wachten de beslissing van de Fed (het stelsel van centrale banken in de VS) over de rente af. Er zijn gewoon geen kopers'', concludeerde een handelaar op de vloer. Of dat besluit veel zal uitmaken valt te bezien, denkt hij. ,,Als ze de rente verhogen, is dat niet goed voor de markt. Als ze dat niet doen, blijft de angst dat het ooit toch gaat gebeuren boven de markt hangen.''

Aegon was vanochtend een van de slachtoffers. De verzekeraar, die vorige week al daalde na de publicatie van de kwartaalcijfers, ging 1,15 euro achteruit op 77,85 euro. ING ging zelfs 1,05 euro onderuit naar 50,55 euro en ABN Amro verloor 0,35 op 20,80 euro.

Ook de technologiefondsen lieten het afweten. Philips leverde 1,70 in op 84,90 euro. ASM Lithography verloor 0,90 op 39,10 euro. Hoogovens (min 1,05 op 35,70 euro), IHC (min 1,60 op 39,50 euro) en Stork (min 0,35 op 20,90 euro) deden het evenmin goed.

KPN was een van de weinige stijgers onder de AEX-fondsen. Het telecombedrijf won een halve euro op 42,60 euro. Het voormalige zusterbedrijf TNT Post Groep deed het met een verlies van een eurostuiver op 23,15 euro relatief goed. Bij de AMX-fondsen viel Van Ommeren op. Het opslagbedrijf ging 1,35 euro naar 27,40. Van Leer daarentegen moest inleveren. Het verpakkingsconcern, waarop een overnamebod is gedaan door een Finse branchegenoot, zakte 0,70 euro tot 23,85.