Cricketers Pakistan kritiseren Engeland als organisator WK

De cricketmanager van Pakistan, Zafar Altaf, heeft kritiek geleverd op de keuze van Engeland als organisator van het WK. Volgens hem zijn de accommodaties waarop de wedstrijden worden gespeeld te klein. Bij de topper tussen Pakistan en West-Indies konden gisteren in Bristol slechts 8.500 toeschouwers naar binnen. Duizenden cricketfans moesten worden geweigerd. ,,Op deze manier jagen we de echte liefhebbers weg'', aldus Altaf. ,,Bij ons zouden we zo'n wedstrijd in een stadion voor 100.000 mensen spelen.''

Pakistan boekte een belangrijke zege op de West-Indiërs. Het verschil was 27 runs. De Pakistanen kwamen in hun innings tot 229 voor 8 en dat totaal haalden de tegenstanders niet: 202 all out in 48,5 overs. Ook de West-Indische captain Brian Lara, die wordt gezien als de beste batsman ter wereld, kwam niet verder dan een score van elf runs. Zijn collega Wasim Akram speelde wel een cruciale rol. Hij werd topscorer met 43 runs en nam als bowler ook nog eens drie wickets.

Favoriet Zuid-Afrika won zaterdag met vier wickets van India. Er vond tijdens de wedstrijd een incident plaats toen de Zuid-Afrikaanse aanvoerder Hansie Cronje met een ontvanger in zijn oor op het veld bleek te staan. Daarmee kon hij aanwijzingen van coach Bob Woolmer horen. Cronje verwijderde het oordopje nadat scheidsrechter Talat Ali hem daarom had gevraagd. Later verklaarde de Internationale Cricket Council (ICC) dat het WK geen plaats is om zoiets uit te proberen. De Zuid-Afrikanen bekenden dat ze hadden nagelaten toestemming voor het experiment te vragen. Ook zonder de elektronische hulp werd India verslagen. Met nog zestien ballen te gaan passeerde Zuid-Afrika het totaal van India (253 voor 5). De aanvoerder van India, Mohamed Azharuddin, werd na de wedstrijd op het veld belaagd door een teleurgestelde supporter uit zijn land. Hij heeft de organisatie om betere veiligheidsmaatregelen gevraagd.

Een andere kanshebber, Australië, versloeg Schotland, maar had meer moeite met de tegenstander dan verwacht. De zege bedroeg uiteindelijk zes wickets. Bij de Australiërs deed topspeler Shane Warne gewoon mee. Hij werd voor twee duels geschorst wegens zijn negatieve uitlatingen over de aanvoerder van Sri Lanka, Arjuna Ranatunga. Warne hoeft de straf pas later in het jaar uit te zitten.