Bonden voeren actiedruk op

De acties van gemeente-ambtenaren voor een betere CAO gaan onverminderd door. Vandaag zijn er onder meer stiptheidsacties bij de reinigingsdienst in Utrecht en bij alle gemeentelijke diensten in Leiden.

De rest van de week ligt het zwaartepunt van de acties op oost-Nederland, waar donderdag in onder meer Arnhem, Nijmegen, Zwolle en Enschede het werk wordt neergelegd door ambtenaren. Op die dag is in Zutphen een actiebijeenkomst.

De onderhandelingen tussen werkgevers en de bonden liepen op 26 maart vast toen geen overeenstemming bereikt kon worden over de hoogte van de loonstijging voor de komende twee jaar. De vakbonden voeren sinds 15 april actie om hun eisen voor een betere CAO kracht bij te zetten.

Behalve in het oosten van Nederland zijn er meer werkonderbrekingen. Morgenmiddag wordt er gestaakt in Maastricht, een dag later is er een werkonderbreking in Groningen. Vanmiddag zou er in Leiden worden gestaakt.

Op de dagen dat het gemeentepersoneel staakt is er vaak geen stadsvervoer en wordt er ook geen huisvuil opgehaald. Enkele schouwburgen moesten de afgelopen weken de deuren gesloten houden vanwege acties van technisch personeel.

De werknemers willen een éénjarige CAO met een loonsverhoging van 3,5 procent en een eindejaarsuitkering van 1 procent.

Het laatste loonbod van de werkgevers, dat ruim een week oud is, bedraagt een loonsverhoging van 5,25 procent (vijf procent structureel voor twee jaar, een kwart procent incidenteel in de loop van dit jaar).

De gemeente-CAO geldt voor de circa 180.000 werknemers van de 548 gemeenten in Nederland.