Boem, boem uit de chatroom

Terwijl de NAVO intensieve luchtaanvallen op Servië uitvoerde, werd dit weekeinde in Amsterdam een bescheiden feestje gevierd voor een jarige Servische radiozender.

De onafhankelijke Belgradose radiozender B92, door de Servische leider Milosevic uit de ether en van het Internet verbannen, vierde afgelopen weekeinde op Internet en in het cultureel centrum De Balie in Amsterdam zijn tienjarig bestaan.

Met een eenmalige muzikale uitzending, die 24 uur duurde, betuigde de redactie van B92 haar solidariteit met onafhankelijke journalisten in Joegoslavië. Vanuit Belgrado en Wenen werd via Internet non-stop muziek uitgezonden. Op de website van Free B92, een supportgroep voor B92, weden vanuit Belgrado en Wenen ook live beelden uitgezonden van de DJ's en radioartiesten die aan de uitzending mee deden.

In een chatbox kwamen Internetgebruikers uit de hele wereld bij elkaar om B92 te feliciteren en over de situatie in Joegoslavië te praten. ,,Ik hoop dat er vrede komt'', zegt de Amerikaan Scott. De Franse Laritette hoopt haar Servische vriend te ontmoeten in de chatroom. ,,Het doet pijn als je daar een geliefde hebt die je niet kunt zien'', zegt ze.

Het onafhankelijke Radio B92 werd vorige maand voor de derde keer in acht jaar gesloten door de Servische regering. ,,Als de realiteit ons in de steek laat, wijken we uit naar het virtuele'', zegt de redactie van B92 in een verklaring op Internet. Maar ook via Internet kan B92, dat een redactie van 250 journalisten en technici had, niet meer uitzenden omdat de Servische regering de accreditatie van alle B92-journalisten heeft ingetrokken.

B92 was de afgelopen jaren uitgegroeid van een klein radiostation tot een medianetwerk dat via radio, televisie en Internet onafhankelijke nieuwsprogramma's en documentaires uitzond en boeken en cd's uitgaf. Toen Milosevic in april probeerde het station te dwingen regimegetrouwe uitzendingen te maken, nam de redactie collectief ontslag.

In De Balie kwamen ongeveer vijfentwintig mensen, gevluchte medewerkers van B92, leden van de media-organisaties Help B92 en Press Now en enkele solidaire Internetgebruikers, bij elkaar om het glas te heffen op het jarige radiostation.

Een echte feeststemming onstaat er, ondanks de champagne en taart met kaarsjes, niet. ,,Het is een beetje een rare manier om een verjaardag te vieren. Heel onwerkelijk'', zegt Maurice Wessling van Internetaanbieder XS4ALL. Wessling is sinds 1996 verantwoordelijk voor de Internetverbindingen van B92, die via Amsterdam lopen.

,,Boom, boom, boom'', tikt Robert uit Belgrado opeens in de chatbox. Hij beschrijft wat hij buiten ziet en hoort. Een oorverdovend kabaal van inslaande bommen. ,,Ik zie uit mijn raam de lichtflitsen.'' Tijdens de bombardementen wordt de muziek even onderbroken door het geluid van de luchtsirenes uit Belgrado. Robert hoeft niet naar de schuilkelder. De bommen vallen op vliegvelden aan de rand van de stad en niet op het centrum waar hij woont.

Er klinkt gejuich als een medewerker van XS4ALL met een webcam binnenkomt. Amsterdam kan ook meedoen met de uitzending. Webontwerper Sonja Radenkovic is tot diep in de nacht bezig om de beelden uit Amsterdam op de Free B92-site te zetten.

,,Ik ben bang dat dit feest een anticlimax is. Hoe nu verder is de vraag. De bombardementen zullen nog maanden duren. Het zal moeilijk zijn om de redactie bij elkaar te houden'', zegt Maurice Wessling somber.

    • Marie-José Klaver