Blijlevens twee keer afgetroefd

Twee kansen had Jeroen Blijlevens dit weekeinde bij het begin van de Ronde van Italië om zich tussen een illuster rijtje Nederlandse wielrenners te voegen. Gerben Karstens, Jean-Paul van Poppel en Erik Breukink wonnen etappes in de drie grote rondes. Blijlevens, in Vuelta en Tour al verscheidene keren succesvol, bleef in de eerste twee etappes van de Giro na twee massasprints met lege handen achter. Zaterdag was Ivan Quaranta te snel, gisteren werd de TVM-renner verslagen door de Italiaan Mario Cipollini.

Voor `Mooie Mario' was het op Sicilië de 26ste keer dat hij in de Giro juichend over de finish reed. Hij passeerde daarmee op de eeuwige ranglijst Eddy Merckx die in zijn loopbaan 25 etappes won. Cipollini nam en passant de roze leiderstrui over van zijn landgenoot Quaranta. Die verraste zaterdag de topsprinters door in Modica als eerste te finishen voor Blijlevens en Cipollini.

Een dag later, in Catania, rondde Cipollini perfect ploegenspel van Saeco af. Het was zijn zesde zege van het seizoen. In 1995 reed hij al eens een dag in de leiderstrui, in '97 zelfs vier dagen.

TVM verscheen met één Nederlander minder aan de start van de Ronde van Italië. Martin van Steen werd wegens griep op het laatste moment vervangen door de Fransman Olivier Asmaker.

De Italiaanse renner Nicolas Loda en zijn Spaanse collega Javier Ochoa mochten van de organisatie van de 82ste Ronde van Italië niet van start gaan. Bij een dopingcontrole bleek dat de hematocrietwaarde van het bloed van beide renners boven de toegestane vijftig procent lag.

Steffen Wesemann heeft zaterdag voor de vierde keer de Vredeskoers op zijn naam geschreven. De Duitse renner van Telekom onderstreepte zijn suprematie door de tiende en laatste etappe te winnen. De 28-jarige renner was de snelste in een massasprint. In het eindklassement had Wesemann negentien seconden voorsprong op de Litouwer Rumsas. Raymond Meijs was met een 46ste plaats de beste Nederlander. Hij had een achterstand van 20.54 minuten op Wesemann.

Meijs werd gisteren tweede in de 84ste Grand Prix van Keulen. De Nederlander moest aan het slot van de rit de 34-jarige Duitser Jens Heppner voor laten gaan. Het verschil tussen de twee renners bedroeg elf seconden. De Duitser Kai Hundertmark eindigde op vijftien seconden als derde.

Michael Boogerd nam na de voorjaarsklassiekers gas terug. Aan die rustperiode kwam gisteren een einde. Met gangmaker Joop Zijlaard won de renner van Rabobank de Amsterdam RAI Dernyrace. Boogerd bleef in de sprint de Italiaan Adriano Baffi voor.