AZ gunt Bobby Robson mooi afscheid

Willem van Hanegem vond gistermiddag dat het elftal van AZ zijn collega Bobby Robson een mooi afscheidscadeautje had gegund in de vorm van een 7-1 overwinning. ,,We zijn een sociale club, al vond ik zeven doelpunten wel wat veel van het goede.'' De coach van de Alkmaarders kon ondanks de afstraffing nog wat cynische humor opbrengen. De speldiscipline was bij zijn team ver te zoeken geweest.

Robson liet zich in Eindhoven ondanks alle tegenvallers dit seizoen met opgeheven hoofd uitluiden door het publiek en voorzitter Van Raaij, die hem een bloemetje in handen drukte. Even later verkondigde Robson met zijn bekende geestdrift dat PSV (op doelsaldo) altijd nog de Champions League kan halen. Maar zijn team heeft die mogelijkheid niet meer in eigen hand. PSV moet in de laatste competitieronde winnen bij Utrecht, Vitesse dient te verliezen in De Kuip tegen Feyenoord en Roda JC moet gelijkspelen of verliezen op bezoek bij RKC. De concurrentie heeft een zwaar programma, het kan dus nog wel eens goed aflopen voor PSV. Robson: ,,In deze fase kun je abnormale uitslagen verwachten. Hoe is te verklaren dat Sparta met 5-0 van Fortuna wint?''

Robson gaat binnenkort geheel volgens afspraak terug naar Engeland. ,,Om te eten, slapen en te drinken.'' Hij heeft nog geen aanbieding op zak van een andere club. ,,Ik ga vakantie vieren en een beetje golfen.'' Eric Gerets volgt hem op. De afgelopen weken is de Vlaming al nadrukkelijk betrokken geweest bij de samenstelling van de selectie voor volgend seizoen.

PSV heeft geleerd van vorig jaar toen een uittocht plaatsvond van spelers naar het buitenland en de aanvulling in kwalitatief opzicht te wensen overliet. De club begon vroeg met scouten en het benaderen van gegadigden voor volgend seizoen. Manager Frank Arnesen kampt nu met het probleem dat hij een groep van 35 profs moet terugbrengen tot een formatie van 24 spelers. Voorlopig staan alleen de 35-jarige Stan Valckx en de chronisch geblesseerde Marciano Vink, van wie de contracten aflopen, op de nominatie te vertrekken. De van een knie-operatie herstellende Valckx had stille hoop dat hij kon bijtekenen, maar vooralsnog wil Arnesen hem laten afvloeien. Al hield de manager gisteren nog een kleine slag om de arm.

Nieuw bij PSV zijn vooralsnog de Zwitserse middenvelder Johann Vogel, volgens Arnesen een type Cocu, de Joegoslavische doelman Ivica Kralj, Mark van Bommel van Fortuna en sinds gisteren Jan Heintze. De linksback keert na eerder te zijn afgedankt door PSV van Bayer Leverkusen op 35-jarige leeftijd terug naar Eindhoven. Heintze had nog een jaar bij de club uit het Roergebied kunnen blijven en daar zelfs in de Champions League kunnen spelen, maar hij koos om privéredenen voor de aanbieding van PSV. ,,Leverkusen gaat voor elke wedstrijd in trainingskamp. Wegens de Champions League zou ik daardoor volgend seizoen vier dagen per week van huis zijn. Ik ben altijd in Nuenen blijven wonen. Ik geef mijn gezin nu voorrang.''

Heintze moet bij PSV de concurrentie aangaan met Davy Oyen. ,,Ik ga voor een basisplaats. Ik ben wel 35, maar nog topfit'', zegt de Deen. Zijn landgenoot Arnesen beaamt dat. ,,Ik heb hem met het Deense elftal tegen Italië zien spelen. Hij kan nog steeds mee op het hoogste niveau.'' PSV had tevens het Ghanese talent Eric Addo willen inlijven, maar Club Brugge, de huidige werkgever van Gerets, vraagt een afkoopsom van 16,5 miljoen gulden. Dat is PSV niet bereid te betalen voor de centrale verdediger. Arnesen: ,,Ik denk dat we hem moeten vergeten.''

Daarnaast ziet PSV in John de Jong van FC Utrecht de opvolger van Luc Nilis. De Hagenaar wil ook graag naar Eindhoven, maar PSV zal hem nog een jaar laten rijpen bij FC Utrecht. Arnesen heeft verder een gesprek gehad met de verhuurde Wilfred Bouma, die het goed doet bij Fortuna. De manager wil kijken of er ruimte is om hem terug te halen. Feyenoord heeft zich bij PSV gemeld voor Joonas Kolkka die in de tweede helft van het seizoen nauwelijks aan spelen toekwam. Arnesen: ,,Kolkka is niet te koop en hij wil zelf ook graag blijven. Hij moet een kans krijgen zich bij ons te ontwikkelen.''

Arnesen heeft verder een oriënterend gesprek gehad met Kevin Hofland, de 19-jarige verdediger die nog tot 2002 onder contract staat bij Fortuna. ,,Wij proberen vroeg onze belangstelling te tonen bij dit soort talenten.'' Is dat soms de reden waarom bepaalde spelers gevoelsmatig voor PSV kiezen en niet voor Ajax? Arnesen: ,,De ene keer win je, de andere keer verlies je. Ik vind dat Ajax er ook bovenop zit als een talent zich aandient.''

Ten slotte spant PSV op 20 mei een kort geding aan tegen het ministerie van Sociale Zaken om een tewerkstellingsvergunning te krijgen voor het Ghanese talent Godwin Attram. PSV heeft deze 18-jarige jeugdinternational al voor vier jaar vastgelegd, maar moest hem terugsturen naar zijn vaderland omdat hij volgens Sociale Zaken niet aan de normen voldeed. En zo kan het voetbalbolwerk in Eindhoven nog eerder uitdijen dan inkrimpen. Arnesen: ,,Het circus begint pas. Van der Sar zit nog steeds vast bij Ajax en Westerveld bij Vitesse. Waarom ik nu precies keepers noem? Echt niet omdat wij straks drie doelmannen hebben. Puur toeval.''

    • Erik Oudshoorn