`Al-Fayed gaf namen van MI6'

Mohamed al-Fayed, de Egyptische eigenaar van het Londense warenhuis Harrods, heeft ontkend een lijst met meer dan honderd namen en standplaatsen van Britse spionnen op het Internet te hebben gepubliceerd.

Volgens Britse kranten onderzoekt MI6, de buitenlandse inlichtingendienst, of Fayed betrokken is bij het lek dat vorige week de operaties van de dienst wereldwijd beschadigde. Fayed bevestigde gisteren contact te hebben gehad met Richard Tomlinson, de boze ex-spion die in Zwitserland woont en die door de Britse autoriteiten vorige week voor de publicatie verantwoordelijk werd gesteld. Tomlinson heeft de beschuldiging ontkend en zegt bereid te zijn zich in Londen te verdedigen als hij daartoe een vrijgeleide zou krijgen. Zijn relatie met Fayed ontstond na Tomlinsons beschuldiging dat MI6 betrokken was bij het auto-ongeluk in Parijs dat twee jaar geleden en eind maakte aan het leven van prinses Diana en haar minnaar, al-Fayeds zoon Dodi.

Tomlinson vindt dat MI6 democratisch verantwoording dient af te leggen voor ,,illegale daden'' die ,,van belastinggeld worden betaald''. Al-Fayed heeft MI6 en MI5, de binnenlandse inlichtingendienst, soortgelijke verwijten gemaakt. Voor het laatst begin deze maand, nadat de regering zijn aanvraag voor het Britse staatsburgerschap opnieuw had afgewezen. De veiligheidsdiensten staan ,,boven de wet'' en houden er een ,,Al Capone-systeem'' op na, zei hij toen in een vraaggesprek. The Sunday Times wees gisteren op de woordelijke overeenkomsten tussen dat gesprek en de tekst die de spionnenlijst op het Internet begeleidde. Een woordvoerder van Fayed zei dat zijn werkgever weliswaar voor ,,een opener samenleving was'', maar hij noemde de verdenking te hebben gelekt ,,beledigend''.