Advocaten in actie

De asieladvocaten die vanaf vandaag voor drie dagen hun werk op het Aanmeldcentrum Schiphol neerleggen, willen dat asielaanvragen die niet in 24 uur kunnen worden opgelost binnen zes maanden worden afgehandeld in het normale vervolgtraject.

Staatssecretaris Cohen (Justitie) wil de zogeheten 24-uursprocedure, waarbij bekeken wordt of een asielzoeker in aanmerking komt voor onderzoekstraject, wordt opgerekt tot 48 uur. Zo kunnen meer asielaanvragen snel worden afgehandeld. De asieladvocaten zijn hier tegen. Vanochtend presenteerden zij een `alternatief' voor de plannen van Cohen. Zij willen dat de aanvragen die volgens hen meer dan 24 uur kosten sneller worden afgehandeld in het normale vervolgtraject. Na de 24-uursprocedure moeten aanvragen binnen twee (medisch onderzoek) of zes (ingewikkelder zaken) maanden worden afgehandeld in het regulieren Onderzoekscentrum (OC).

Aan de staking nemen 72 van de 88 rechtshulpverleners deel. Zij zijn in dienst van de Stichting voor Rechtsbijstand aan Asielzoekers en Vluchtelingenwerk. Twaalf advocaten steunen de actie wel, maar nemen er niet aan deel.