Waar is Zorro toch?

Als iemand in een nieuw tv-programma op zoek gaat naar `de gewoontes van de Nederlander' ben je verplicht niet meteen toe te geven aan één van die gewoontes: het genadeloos neersabelen van de verse aanwinst. Vandaar dat ik me al enige dagen suf peins over de drijfveren van Harmke Pijpers. Ik hoopte ergens tussen mijn wildste fantasieën een reden te vinden waarom haar programma Nederland volgens Pijpers gemaakt is. De basis van iedere creatie is de noodzaak van de maker. Het ei moet er uit. Soms is het ei de noodzaak, een andere keer het proces waarbij het ei er al of niet uitfloept.

De argeloze toeschouwer mag meekijken en meegenieten. Hij moet zich bescheiden opstellen, omdat hij zijn eigen eieren angstvallig verborgen houdt of alleen in besloten kring laat vallen.

De televisie is een meedogenloos medium voor de helden die daar hun eieren laten vallen. Dat zulke Zorro's bij de publieke omroepen ruimschoots gebruik mogen maken van gemeenschapsgelden doet daar niets aan af. Helaas wordt het geld steeds vaker aangewend ten behoeve van nep-Zorro's die niet maken wat ze zelf mooi, interessant of leuk vinden, maar diep in het stof buigen voor wat ze denken dat de kijker wil zien. Wanhopige speurtochten naar de juiste mix van cape, paard en masker.

Harmke Pijpers vond een aantal voor programma's als Paradijsvogels afgewezen typetjes en combineerde die met een persiflage op een satire van een imitatie van de presentatietechniek van Willebrord Frequin. Ik zou graag een betere omschrijving geven, maar de bedoeling van haar schalkse blikken en dito opmerkingen naar de camera ontgaan mij volledig. Zijn het expres domme opmerkingen om het doorgaans domme comentaar in dergelijke programma's op de hak te nemen? Bestaan de filmpjes daarom uit louter saaie, overgeacteerde beelden? Moet je dan niet één keertje laten zien dat je weet dat het ook anders kan? Of wordt het Jan Rot-principe toegepast? Het principe waarbij je een multifunctioneel gebrek aan talent gebruikt als je enige unieke talent. Doen alsof je expres vals zingt, slechte teksten schrijft en geen gevoel voor humor hebt. Je suggereert dan zo'n rijkdom aan talenten dat je de fase om daarvan iets te tonen allang gepasseerd bent.

Is dat waarom Nederland volgens Pijpers bestaat? Is dat de clou? Kan iemand me helpen? Waar is Zorro als je hem nodig hebt?

Nederland volgens Pijpers, zaterdag, Ned.1, 22.02-22.34u.

    • Raoul Heertje