Vrees voor inflatie VS neemt toe

De index voor de consumentenprijzen in de Verenigde Staten is vorige maand onverwacht sterk gestegen met 0,7 procent. Dat is de sterkste stijging sinds oktober 1990 en voedt de vrees voor inflatie in de VS. In een reactie daalden zowel de koersen van aandelen als van obligaties scherp. De zogeheten kerninflatie (prijsindex exclusief de sterk schommelende prijzen van energie en levensmiddelen) steeg met 0,4 procent.

Beleggers denken dat het beleidscomité van de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, in de cijfers aanleiding zal zien om een renteverhoging te overwegen, zonder die nu al uit te voeren. Het comité komt volgende week bij elkaar.

Sinds de meest recente toespraak van Alan Greenspan, de voorzitter van de Fed, ongeveer tien dagen geleden, zitten handelaren op het puntje van hun stoel. Greenspan leek namelijk te suggereren dat inflatie niet kon uitblijven in dit economische klimaat. Velen zagen dit als een waarschuwing.

De heftige reactie op de markten wordt niet door iedereen gedeeld. ,,De stijging in kerninflatie moet worden gezien in de context van de afgelopen drie maanden toen het gemiddeld minder dan 0,1 procent per maand omhoogging'', aldus Gerald Cohen, econoom van zakenbank Merrill Lynch. Volgens hem speelden er in april bijzondere factoren mee, zoals plotseling stijgende autoprijzen, hogere medische kosten en hogere prijzen in de vastgoedsector.

    • Lucas Ligtenberg