Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Interview met fractievoorzitter van de PvdA Ad Melkert over de behandeling van het Bijlmerrapport in de Tweede Kamer en de stemming over het referendum in de Eerste Kamer. Ned.3, 12.07-13.03u.

Netwerk. Portret van oppositieleider Ehud Barak die volgens de laatste opiniepeilingen een voorsprong op de zittende premier Netanyahu heeft. Verder een analyse over hoe het gezag van de Bijlmer-enquêtecommissie is ondermijnd door de fracties in de Tweede Kamer. Ned.1, 20.15-20.54u.

Lopende zaken. Aandacht voor de Betuwelijn waarvan het traject tussen Rotterdam en Zevenaar nu al zo goed als onleefbaar is. Verder de etnische spanningen in Joegoslavië die over dreigen te slaan naar de omringende landen. Ned.3, 22.10-22.50u.

DOCUMENTAIRES

Eldorado. Slot van een serie over paradijselijke oorden. Vicky Baum is een van de vele honderden schrijvers en reizigers die Bali als hun paradijs beschouwen. ZDF, 19.30-20.15u.

Noorderlicht. Aan de vooravond van de Israelische verkiezingen een onderzoek naar de rol die archeologie speelde (en nog speelt) bij de vorming van een Israelische identiteit. Ook de geschillen over wie waar nu eigenlijk het eerst was en de consequenties daarvan voor de territoriale claims. Ned.3, 20.00-20.30u.

Hot doc. De joodse overlevenden uit WO II hebben nog steeds tegoeden op Zwitserse banken staan, maar Zürich, Bern of Genève doen net alsof hun neus bloedt. Tot op heden wilde geen enkele bankdirecteur toegeven dat de joodse bezittingen via de nazi's in Zwitserland terecht is gekomen. Maar de joden hebben wel gelijk. Het staat nu onomstotelijk vast dat de Zwitserse neutraliteit alleen maar schijn was. Canvas, 20.30-21.25u.

Rustplaats Kremlin. Op de begraafplaats op het Rode Plein in Moskou liggen aan de voet van het Kremlin de stoffelijke resten begraven van de helden van de Revolutie. Naast partijleiders als Stalin, Brezjnev en Andropov liggen daar ook minder bekende helden, kosmonauten, militairen en buitenlandse kopstukken van de communistische beweging. Maar de toekomst van dit Mausoleum is onzeker. Ned.3, 21.15-22.10u.

Das Glück der Deutschen – 50 Jahre Bundesrepublik – Die Diskussion. Discussie uit de verbouwde Rijksdag in Berlijn over het 50-jarig bestaan van de Bondsrepubliek. ZDF, 22.25-23.25u.

PRAATPROGRAMMA

Tafel van Pam. O.a. Frank Westerman, correspondent voor NRC Handelsblad in Moskou praat over zijn boek De Graan republiek en over recente ontwikkelingen. Verder schrijfster Myra van Zwieten over haar boek Ons gescreende lichaam met voor- en nadelen van genetica. Net5, 22.50-23.55u.

Leven & werken. Chris Kijne in gesprek met Basil Davidson (1914), historicus, journalist en auteur van ruim dertig boeken over Afrika. Hij doceerde aan diverse Westerse en Afrikaanse universiteiten. Ned.3, 23.10-24.00u.

Het laatste oor. Fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer Eddie Schruyer discussieert met Theo van Gogh over de stelling dat D66 een gevaar is voor ons land. Veronica, 23.50-0.20u.

Die lange Nacht der Zeugen des Jahrhunderts. Gesprekken met Duitsers van joodse afkomst. Socioloog en kunsthandelaar Reinhold Cassirer (1908) woont sinds 1954 in Zuid-Afrika en is getrouwd met de schrijfster en Nobelprijswinnares Nadine Gordimer. Fotojournaliste Gisèle Freund (1912) werd beroemd met haar portretten van o.a. Evita Peron. Tim Gidal (1909) leefde lange tijd in Jeruzalem, waar hij documentaires maakte en boeken schreef. ZDF, 0.40-3.40u.

KUNST

De plantage. Schrijver Martin Bril over zijn bundel Stadsogen en een discussie over de gevolgen van het kopiëren van cd's van het Internet voor artiesten en de platenindustrie. Verder beeldhouwer Michel Huisman over zijn levensgrote dode giraffe als herdenkingsbeeld van de Berenkuil in Maastricht. Dit leidde tot ergernis bij het CDA. Ned.3, 17.00-18.00u.

Close-up. Over de artistieke nalatenschap van de kunstenaar, wetenschapper en filosoof Leonardo Da Vinci en de schoonheid van Het Laatste Avondmaal, de Mona Lisa, zijn rijke collectie tekeningen en zijn wetenschappelijke theorieën. Ned.1, 18.32-19.29u.

The great detectives. Serie over beroemde fictieve detectives. Wie was de geestelijke vader van Sherlock Holmes, de meest gevierde detective in de Britse literatuur? BBC2, 21.00-21.50u.

Edvard Grieg – Ich kann es nur in Tönen sagen. Gedramatiseerd portret van de Noorse componist Edvard Grieg. Aan de hand van zijn muziek en een fictieve monoloog passeren de belangrijkste momenten uit Griegs leven de revue. ZDF, 23.25u-0.35u.

FILM

Run (Geoff Burrowes, 1991, VS). Hersenloze actiefilm met toepasselijke titel over pokerspeler die achtervolgd wordt door de mafia. RTL4, 12.45-14.20u., onderbroken door reclame.

. On the Beat/Minjung Gushi (Ning Ying, 1995, China). Milde satire over de bureaucratie in het Chinese politiecorps van regisseuse van For Fun uit zijdelings kritiek op het Westerse cultuurimperialisme. Ned.3, 13.03-14.38u.

Magic in the Water/Glenorky (Rick Stevenson, 1995, Canada/VS). Magisch-realistische kinderfilm over het monster Orky dat in een meer in Brits-Columbia zou leven heeft milieubewuste boodschap. VRT, 13.45-15.30u.

Can It Be Love (Peter Maris, 1992, VS). Komedie. Twee amateur-detectives volgen het spoor van een meisje dat een fortuin heeft geërfd. RTL4, 14.20-16.00u., met reclame.

. Little Man Tate (Jodie Foster, 1991, VS). Jodie Foster regisseert zichzelf als moeder van hoogbegaafd kind in trefzeker, onsentimenteel drama. Net5, 20.30-22.20u., met reclame.

City Hall (Harold Becker, 1995, VS). Paleisintrige over de politieke machtspelletjes rondom New-Yorkse burgemeester (Al Pacino) vertilt zich aan de grote hoeveelheid maatschappelijke thema's die het wil aansnijden. Scenario van voormalig loco-burgemeester Ken Lipper. Veronica, 21.05-23.15u., met reclame.

. A Month by the Lake (John Irvin, 1994, Engeland/VS). Levendige schets van een driehoeksverhouding aan het Como-meer eind jaren dertig. Met Vanessa Redgrave, Edward Fox, Uma Thurman. ARD, 23.35-1.00u., tweetalig.

. Carlito's Way (Brian De Palma, 1993, VS). De Palma en Al Pacino tien jaar na Scarface weer bij elkaar in deze sappige gangstertragedie over een drugsbaron die het rechte pad op wil. Vooral Sean Penn is gedenkwaardig als hyperactieve schuinsmarcheerder met kroespermanent. BBC2, 23.00-1.25u.

Wild Rovers (Blake Edwards, 1971, VS). De enige western van regisseur van Pink Panther-films slaat tragikomische toon aan. William Holden speelt oudere cowboy die zich ontpopt tot onbegnadigd bankovervaller. Originele versie. BBC1, 1.35-3.45u.

Nothing in Common (Garry Marshall, 1986, VS). Tom Hanks is in vorm als reclamemaker die de scheiding van zijn ouder probeert te begrijpen in tragikomedie van regisseur van Pretty Woman en My Best Friend's Wedding. Maandag, SBS6, 14.55-17.00u., met reclame.

En nagesynchroniseerd: Fame (Alan Parker, 1994, Engeland/VS). ARD, 1.10-3.15u.