Rudeboy jongleert met z'n wapentuig

Wegens baldadige Ajax-supporters wemelde het donderdag voor Rotterdam CS van de ME-busjes. Het was een treffende prelude op het concert dat Urban Dance Squad even later in Nighttown zou geven. Het is tien jaar geleden dat deze muzikale mobiele eenheid haar debuutalbum Mental Floss For The Globe uitbracht. Dit decennium heeft roem tot ver buiten de landsgrenzen gebracht.Geen brug te ver voor de Utrechts-Amsterdamse band, die haar zesde optreden gaf in de tournee naar aanleiding van de cd Artantica. De geoliede UDS-machine was op volle oorlogssterkte. Koortsachtig rondspiedend verscheen vocalist Patrick `Rudeboy' Tilon in blikkerend stroboscooplicht ten tonele in Amerikaans militair tenue, compleet met pothelm en mitrailleur. Hij had duidelijk zijn maatregelen genomen tegen sommige perskritieken op het voorlaatste studioalbum Planet Ultra ('96).

Het publiek werd bestookt met veel nieuw werk dat het onmiskenbare UDS-stempel droeg: een spannende mix van hiphop, rock, metal, funk, blues, breakbeats en scratches onder het ritmische spervuur van Rudeboys raps en de melodieuze, vaak meerstemmig gezongen refreinen.

De zanger wist zich gesterkt door een strakke ritmesectie van diep groovende bas en drums van Silvano Matadin en Michel Schoots. Tres Manos (René van Barneveld) deed zijn naam eer aan: uit de gitaar verwekte hij beurtelings scheurende jankgeluiden à la Jimi Hendrix, funky riffs en zelfs een countryactige deun. De in UDS teruggekeerde dj DNA excelleerde in samples en scratches, waarmee hij ook grotendeels de pauzes tussen nummers in vulde. Dat was een goede zet, want Rudeboy toonde zich spraakzamer in zijn raps dan in publiekspraatjes tussendoor. Wel zorgde hij voor vermaak door in zijn `private Ryan'-outfit te dansen en met zijn wapentuig te jongleren. Niet alleen nam hij het publiek onder vuur, ook zette hij een revolver afwisselend tegen eigen slaap en mond tijdens het nummer `Happy Go Fucked Up'.

Was dit shocktherapie of moedeloos machismo? Het gaf het optreden een geladen atmosfeer en weerhield zeker de helft van de zaal van al te uitbundige feestvreugde. De rest trok zich niets aan van de grimmige act en sprong onverstoorbaar op en neer, vooral bij oude nummers als `Good Grief', `Fast Lane' en het toepasselijke `Demagogue'.

Concert: Urban Dance Squad. Gehoord: 13-5, Nighttown, Rotterdam. Tournee tot half juli.

    • Annemiek van Grondel