RIJSTTERRASSEN

In de wetenschapsbijlage van 1 mei geeft A.J. van Loon een goede samenvatting van het erosie-onderzoek in West-Java waarop Edi Purwanto onlangs promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Uit de bij het artikel geplaatste foto van geïrrigeerde rijstterrassen (sawah) en de titel van het stukje (`Stabiliteit van Javaanse rijstterras is een fictie') kan echter gemakkelijk de indruk ontstaan dat de geïrrigeerde rijstbouw in Java `instabiel' zou zijn. Niets is minder waar. De natte rijstbouw vertegenwoordigt juist een van de weinige vormen van tropisch landgebruik – na ontbossing – die geen water- en sedimentproblemen (overstromingen, erosie) oplevert en is derhalve uitermate stabiel. Purwanto's onderzoek concentreerde zich daarentegen op niet-geïrrigeerde terrassen (tegal) met gemengde gewassen. In tegenstelling tot de kale en sterk eroderende steilkanten van de droge terrassen zijn die van de natte terrassen gewoonlijk met gras begroeid, zoals overigens ook op de geplaatste foto te zien is.

    • Voormalig Co-Promotor van Dr. Purwanto)
    • L.A. Bruijnzeel