Prins Bernhard aan luchtpijp geopereerd

Prins Bernhard (87) is gisterochtend in het Academisch Ziekenhuis in Utrecht (AZU) geopereerd aan een vernauwing van de luchtpijp als gevolg van littekenweefsel. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst gistermiddag bekendgemaakt.

Tijdens de operatie, waarbij de prins geheel onder narcose is gebracht, is een buisje in de luchtpijp geplaatst. De prins werd gisterochtend opgenomen en moet naar verwachting nog enkele dagen in het ziekenhuis blijven. Volgens de behandelende artsen maakt hij het goed. De operatie was kort geleden gepland.

De prins had in toenemende mate last van kortademigheid. Prins Bernhard heeft al eerder een buisje in de luchtpijp (een tracheacanule) gehad, zowel op jonge leeftijd als bij longcomplicaties na zijn darmoperatie in 1994. Het littekenweefsel, veroorzaakt door die destijds tijdelijk aangebrachte buisjes, bleek nu een vernauwing te veroorzaken waardoor de kraakbeenringen in de luchtpijp niet goed meer functioneerden. Daarop besloten de artsen tot plaatsing van een permanente tracheacanule. Het littekenweefsel is overigens niet verwijderd. Het medisch team staat onder leiding van prof. dr. G.J. Hordijk, keel- neus- en oorarts, prof.dr. J.W.J. Lammers, longarts, prof.dr. J.T.A. Knape, anesthesioloog en prof.dr. S.A. Duursma, geriater.

Vorig jaar werd prins Bernhard ook al enkele keren in het ziekenhuis opgenomen, twee keer voor een operatie aan zijn oog en een keer voor een prostaatoperatie. Na een darmoperatie in 1994 was zijn toestand gedurende enkele maanden zeer ernstig, doordat hij een longontsteking en vervolgens een zogeheten shocklong ontwikkelde. De artsen Duursma en Knape waren toen eveneens bij zijn herstel betrokken, en werden daarvoor onderscheiden met het Erekruis in de Huisorde van Oranje.

De prins wordt op 29 juni 88 jaar. Naar verwachting zal hij op 24 juni zoals ieder jaar de Zilveren Anjers uitdelen aan mensen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor cultuur- en natuurbehoud in Nederland. Naar het zich laat aanzien kan hij dinsdag niet, zoals was gepland, op Soestdijk de Flying Doctors Award 1999 in ontvangst nemen voor zijn betrokkenheid bij het werk van medici in Afrika.