Presidentiële zorgen over imago Al Gore

Al Gore begint zich warm te lopen voor het presidentschap. Maar hij heeft het niet gemakkelijk.

Zelfs president Clinton begon zich een paar weken geleden zorgen te maken over het imago van zijn beoogde opvolger, vice-president Al Gore. Hij adviseerde Gore, die hoopt over anderhalf jaar de presidentsverkiezingen te winnen, zich op campagne wat minder stijf en vormelijk te gedragen.

Maar dat is niet makkelijk voor Gore, die van nature een zekere houterigheid heeft, zeker als er een camera in de buurt is. ,,Ik heb hem gezegd: ga er op uit en amuseer je'', zei Clinton gisteren in The New York Times. Hij zou zijn vice-president ook hebben aangeraden zijn donkere pak wat vaker in de kast te laten hangen, zich op campagne wat meer in menigtes te begeven en af en toe te blijven logeren bij aanhangers in New Hampshire en Iowa, de deelstaten waar volgend jaar de eerste voorrondes zijn.

Clintons advies is ongetwijfeld goedbedoeld. Hij beschouwt Gore als de beste garantie dat zijn beleid na de verkiezingen wordt voortgezet. Maar hij maakt het Gore niet makkelijk door zo openlijk te spreken over de manier waarop hij hem coacht. Daarmee wekt hij de indruk dat Gore nog niet op eigen benen kan staan. En de volgende keer dat Gore zijn blauwe pak thuis laat of blijft logeren bij een aanhanger in Iowa, zullen de grappen en commentaren niet van de lucht zijn.

Gore's ongemakkelijk stijl van campagnevoeren wordt vaak bespot. Dit voorjaar hielp hij politieke tegenstanders een handje, toen hij zich erop beriep dat hij het Internet heeft uitgevonden. Gore mag al jaren voorop lopen in zijn steun voor het Internet en moderne technologie, maar deze uitspraak moest hij zuur bekopen. Zelfs oud-vice-president Dan Quayle, zelf vaak bespot en nu in de race voor de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen, maakte zich vrolijk over Gore's gaffe. Ooit presteerde Quayle het om voor de camera's een schooljongetje terecht te wijzen over de manier waarop hij potato (aardappel) schreef, terwijl het jochie het goed had en Quayle (potatoe) niet. Als Gore het Internet heeft uitgevonden, zei Quayle, kennelijk nog niet bevrijd van dat trauma, dan heb ik de spellingscontrole uitgevonden.

In peilingen heeft Gore ruime voorsprong op zijn enige Democratische rivaal, ex-senator Bill Bradley. Maar de populariteit van Bradley groeit, en hij is er ook ingeslaagd om verrassend veel geldschieters aan zich te binden. Als de Republikeinen George W. Bush of Elizabeth Dole door hun partij genomineerd worden, zouden ze Gore volgens de meeste peilingen allebei verslaan. Voor een vice-president is het altijd moeilijk om uit de schaduw van de president te komen. Ook vice-president Bush kampte in 1988 aanvankelijk met dat probleem, maar toch won hij de verkiezingen uiteindelijk.

    • Juurd Eijsvoogel