Koersval na drugsvangst

In Suriname zijn gisteren veel winkels dicht gebleven in verband met een enorme koersval van de Surinaamse gulden. De problemen worden volgens de Surinaame regering veroorzaakt door een mislukt cocaïnetransport.

De prijs van een dollar is eind deze week in Suriname opgelopen van 1.500 naar 2.000 Surinaamse guldens. Winkeliers weten niet meer welke prijs ze in rekening moeten brengen.

De Surinaamse minister van Financiën, T. Gobardhan, verklaart de koersval uit een vorige week op Schiphol in beslag genomen record cocaïnetransport uit Paramaribo van 700 kilo. Door deze zakelijke tegenslag – de drugs hebben een straatwaarde van 70 miljoen gulden – zouden Surinaamse cocaïnetransporteurs de toch al spaarzame harde valuta zijn gaan hamsteren om de coke-leveranciers uit landen als Colombia te kunnen betalen.

De waarnemend Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, E. Alibux, heeft gisteren de Nederlandse zaakgelastigde in Paramaribo L. Stokvis gevraagd om inlichtingen over de op Schiphol in beslag genomen partij cocaïne. Volgens Alibux wil Suriname er alles aan doen om de drugshandelaren te pakken. In Nederland zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Stokvis heeft toegezegd het verzoek over te brengen aan Den Haag. In Nederlandse justitiële kringen wordt het verzoek van Alibux niet serieus genomen. Officiële rechtshulpverzoeken van Nederland worden door Suriname al bijna twee jaar lang niet meer beantwoord. Dagvaardingen aan de drugsverdachte ex-legerleider Bouterse worden niet betekend en getuigen in Paramaribo voor het lopende drugsproces in Den Haag krijgen stukken niet uitgereikt. Alibux is de man die in Nederland de juridische verdediging organiseerde voor Bouterse. De Surinaamse politie is wel bezig met een onderzoek naar de verzending van de 700 kilo coke. De zending was in 144 dozen met groente verstopt.

VRIJE VAL: pagina 15