Gulden Suriname valt `door cocaïne'

De Surinaamse gulden is gisteren in één dag een derde van zijn waarde verloren. Afgelopen woensdag moest op de zwarte markt nog 1500 Surinaamse gulden voor een dollar worden neergeteld, gisteren en eergisteren was bijna 2000 Surinaamse gulden nodig voor één dollar.

Minister van Financiën Tjan Gobardhan legde na spoedberaad van het Surinaamse kabinet een verband met de recente vangst op Schiphol van 700 kilo cocaïne uit Suriname. ,,De koers wordt gemanipuleerd door criminelen'', zei hij. De cocaïnehandelaren in Paramaribo moeten hun leveranciers uit landen als Colombia in dollars betalen. Gobardhan wees op de straatwaarde van 70 miljoen Nederlandse gulden van de partij. ,,Deze criminelen derven dit en hebben nu dringend valuta nodig.''

Vorige week had de Associatie van Valutahandelaren (officieel erkende zogenoemde cambio's) afgesproken dollars te verkopen om de Surinaamse gulden te steunen. De door de centrale bank officieel vastgestelde koers is 805 Surinaamse gulden voor een dollar. De centrale bank devalueerde de munt in januari al van 400 tot 700 voor een dollar om de officiële koers meer in overeenstemming te brengen met de zwarte koers.

Volgens ex-president van de centrale bank, André Telting, is het volledig uit de hand gelopen Surinaamse budgettekort de belangrijkste oorzaak van de vrije val van de Surinaamse munt. Zijn opvolger, Henk Goedschalk, ontkende tegenover het dagblad De Ware Tijd dat de regering haar tekort monetair financiert. Minister Gobardhan zei hetzelfde. Volgens de door de huidige regering ontslagen Telting is dit echter volstrekt onwaar.

,,Er wordt wel monetair gefinancierd'', zei hij tegenover deze krant. Volgens Telting houdt de overheid bewust cijfers achter. ,,Er wordt veel onder de mat geveegd. Sinds 24 december is de weekstaat van de centrale bank niet meer gepubliceerd. Kort daarna heeft de regering elf miljard Surinaamse gulden monetair gefinancierd om salarisverhogingen voor ambtenaren te betalen.'' Telting schat de totale monetaire financiering in 1998 op 35 à 36 miljard Surinaamse gulden. De bedragen zouden in de post `diverse rekeningen' zijn weggewerkt.

    • Leo Morpurgo