Geruchten na moord op meisje

Het asielzoekerscentrum in Kollum wordt extra beveiligd na de moord op een 16-jarig meisje uit het nabijgelegen Zwaagwesteinde.

Een beveiligingsauto verspert het idyllische toegangslaantje naar het asielzoekerscentrum `De Poelpleats' in Kollum. Sinds een week wordt het centrum extra beveiligd, nadat enkele jongeren uit Zwaagwesteinde woedend verhaal kwamen halen.

In het dorp gonst het van de geruchten dat de dader van de moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde een asielzoeker was. Mariannes levenloze lichaam werd in de nacht van 30 april aangetroffen in een weiland aan de Keningswei in Veenklooster. Ze zou een vriendje hebben gehad in het centrum. Een Joegoslaaf, die nu in Italië zou zitten. ,,Of in Marokko, of in Griekenland. Hij heeft overal al gezeten'', spot politiewoordvoerder H.Oenema.

Marianne zou enkele weken voor haar dood in een café bedreigd zijn door een man. Hij zou haar hebben gewaarschuwd haar mond te houden en daarbij een gebaar hebben gemaakt alsof hij iemands keel doorsneed. Mariannes stoffelijk overschot werd vrijwel geheel ontkleed en met een doorgesneden keel gevonden.

Tot een confrontatie tussen `Westereinders' en bewoners van het centrum is het nog niet gekomen. Toch wil men op alles voorbereid zijn, zegt Oenema. Op het politiebureau in Buitenpost staan daarom 24 ME'ers paraat, die direct kunnen ingrijpen mocht de zaak escaleren.

De burgemeesters J. Visser van Kollumerland en H. Eggens van Dantumadeel riepen samen met de Leeuwarder officier van justitie M. Severein de bevolking op een eind te maken aan de verdachtmakingen. Severein beklemtoont dat de geruchtenstroom het politieonderzoek belemmert. ,,Er is geen enkele aanleiding te veronderstellen dat een asielzoeker de hand heeft gehad in de dood van Marianne Vaatstra'', zegt hij. Ook de predikanten van de kerken in Buitenpost, Kollum, Kollumerzwaag, Twijzel, Twijzelerheide en Zwaagwesteinde drukken de kerkgangers op het hart niet mee te doen aan het verspreiden van geruchten. Op Hemelvaartdag waarschuwden ze vanaf de kansel voor de geruchten, die vreemdelingenhaat en vooroordelen aanwakkeren.

Gereformeerd predikant J. van Buuren uit Kollum bezoekt de asielzoekers geregeld. Enkele gezinnen zijn lid van de Gereformeerde Kerk. Hij merkte dat er veel angst en zorg heerst. Dat geldt zeker voor de bewoners S. Talijanic en S. Lojic, afkomstig uit Bosnië. Talijanic loopt het laantje af en gaat naar de supermarkt in Kollum. Maar daar voelt hij zich na de moord steeds minder op zijn gemak, zegt hij. ,,Iedereen kijkt ons op een bepaalde manier aan. Ik voel dat ze mij haten. Maar waarom? Ik heb niets verkeerds gedaan. Ik had veel problemen in Bosnië en ik hoopte hier in Nederland rust te vinden. Meer problemen kan ik niet aan.''

Volgende week praat Talijanic met zijn contactpersoon over een vroegtijdig vertrek uit Kollum. Hij wil naar het zuiden van het land. ,,Veel mensen gaan weg, omdat ze de haat uit de omgeving voelen.'' Ook Lojic wil Kollum verlaten als gevolg van de aanhoudende geruchten en de vijandige houding van de bevolking. ,,Dit is te veel voor ons. Ik hoop dat ze de dader snel vinden, dan kan de rust weerkeren.'' M. Omary heeft zijn vrouw en twee volwassen dochters verboden het asielzoekerscentrum te verlaten. ,,Mijn vrouw slaapt slecht en is erg bang dat iemand wraak wil nemen.''

Omary zelf merkt dat sommige Kollumers die hem voorheen nog vriendelijk groetten, hem nu negeren. Hij begrijpt het niet. ,,We willen hier in vrede leven''. De Koerd Mahmut denkt niet dat de moordenaar in het centrum woont. ,,Als je hier komt heb je al zoveel problemen, dat je je er niet nog meer op de hals zult halen. Iemand verkrachten en vermoorden is waanzinnig. Dat is terrorisme.''

    • Karin de Mik