`Geen aanwijzing voor NAVO-fout'

Functionarissen op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel hebben gisteravond gezegd geen ,,onmiddellijke aanwijzingen'' te hebben dat NAVO-vliegtuigen betrokken zijn geweest bij de aanval op een konvooi vluchtelingen bij het dorp Korisa in Kosovo.

Volgens het door de Serviërs geleide Media Center in Priština waren gisteravond de lichamen van 79 mensen geborgen en gaat de zoektocht naar meer slachtoffers door. Ten minste 61 mensen zouden gewond zijn geraakt bij de aanval, die vrijdag in de vroege ochtend gebeurde. Andere bronnen zeggen dat zeker honderd mensen om het leven zijn gekomen, en dat het dodental nog verder zal stijgen. De Servische televisie meldde aanvankelijk dat de vluchtelingen waren bestookt met clusterbommen, maar later verklaarde het Media Center dat de aanval werd uitgevoerd met lasergeleide raketten.

Gisteravond laat kon de NAVO nog steeds geen inhoudelijke reactie geven op de Joegoslavische beschuldigingen dat zij verantwoordelijk is voor het bloedblad. NAVO-woordvoerder Jamie Shae zei gistermiddag dat de NAVO een diepgaand onderzoek instelt en dat er geen officiële mededelingen zullen worden gedaan zolang de feiten niet bekend zijn. Maar zegslieden in Brussel zeiden, op basis van anonimiteit, dat, hoewel een nieuwe vergissing van de NAVO ,,mogelijk'' is, er geen indicaties zijn dat de vluchtelingen bij Korisa, ten zuiden van de hoofdstad Priština, door toestellen van de NAVO zijn bestookt. De zegslieden wezen er op dat in het betrokken gebied ook artilleriebeschietingen door Serviërs werden uitgevoerd.

Journalisten die gisteren in Korisa waren, zagen een geteisterd landschap waar overal verminkte lichamen lagen tussen smeulende wrakstukken van tractoren en vrachtwagens. Overlevenden zeiden dat in totaal bijna 700 vluchtelingen in twee groepen besloten hadden de nacht bij Korisa door te brengen, nadat zij zich de afgelopen tien dagen verscholen hadden gehouden in bossen in de omgeving. ,,Ongeveer om middernacht hoorden we vliegtuigen, die ons drie keer bombardeerden. Het was een verschrikking'', aldus een van de overlevenden.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde gisteren woedend op de aanval op de vluchtelingen, waarvoor het de NAVO verantwoordelijk stelt. ,,Rusland heeft het leiderschap van de NAVO herhaaldelijk gewaarschuwd voor de ernstige gevolgen van zijn militaire activiteiten tegen Joegoslavië en veroordeelt deze nieuwe misdaad van het bondgenootschap ten scherpste'', aldus het ministerie in een verklaring.