Engelse cricketers verslaan Sri Lanka

Thuisland Engeland heeft gisteren de openingswedstrijd van het WK cricket gewonnen. Titelhouder Sri Lanka werd op het uitverkochte Lord's in Londen met acht wickets verschil verslagen. Het bezoekende land kwam in zijn innings op een totaal van 204 runs all out. De Engelse bowler Alan Mullally nam vier wickets. Engeland passeerde het totaal van Sri Lanka ruim drie overs voor het einde (207 voor 2).

Voor de wedstrijd opende de Engelse premier Tony Blair officieel het toernooi. Engeland, dat een matige voorbereiding kende, behoort niet tot de favorieten. Zuid-Afrika maakt volgens ingewijden de meeste kans op de wereldtitel. In de WK-historie heeft het gastland nooit gewonnen.

De eerste wedstrijd van het ruim een maand durende WK moest enkele malen worden onderbroken door regenval. De organisatoren zijn bang dat de Engelse weersomstandigheden het toernooi zullen verstoren. Tot opluchting van de organisatie kon het openingsduel worden uitgespeeld, zij het met enige vertraging. Voor elke WK-wedstrijd zijn twee reservedagen gepland. De belangstelling voor het kampioenschap is groot. Vele duizenden supporters van India probeerden op de valreep tevergeefs aan toegangskaarten te komen voor de eerste wedstrijd van hun land, vandaag in Hove tegen Zuid-Afrika.

Vlak voor de start van het WK zorgde de Australische topcricketer Shane Warne wederom voor opschudding door kritiek te leveren op de aanvoerder van Sri Lanka, Arjuna Ranatunga. Volgens Warne zou de titelhouder beter af zijn zonder de ervaren captain. ,,Hij heeft een slechte invloed op zijn ploeggenoten'', zegt de Australiër.

Ranatunga haalde bij een duel tegen Australië in januari zijn ploeg van het veld na een beslissing van de arbiter. Op zijn beurt zei Ranatunga dat cricketen in Australië niet leuk is en dat de mensen daar niet gastvrij zijn.