Een boodschap voor de mensheid

Vredesactivisten uit de hele wereld kwamen deze week zingend en dansend in Den Haag bijeen.

No more fighting. No more war. Een groepje van ongeveer honderd wereldburgers loopt in de wandelgangen van het Haagse Congrescentrum zingend en swingend achter enkele Afrikaanse trommelaars aan.

De bezoekers van The Hague Appeal for Peace vinden elkaar in een vredespolonaise die deze week door heel Den Haag trok.

Sprekers als de Zuid-Afrikaan Desmond Tutu en Nobelprijswinnares Rigoberta Menchú Tum uit Guatemala spreken het publiek toe in de grote zaal. In de rest van het gebouw torsen bezoekers juten tassen vol foldertjes van de non-gouvernementele organisaties op de `vredesmarkt'. Bij een kraampje in de hoek pakt een Japanner bijna elke passerende bezoeker vast en stopt hem een pamflet over Hiroshima en Nagasaki onder de neus. Buiten, vlak voor het Joegoslavië-tribunaal, wordt gedemonstreerd voor vrede in Kosovo.

Peter Harvey-Wright is vanuit Australië naar Nederland gekomen als woordvoerder van `De Goddelijke Wereldleraar' Ruchira Avatar Adi Da Love-Ananda Samraj. Namens zijn leraar, die op de Fiji-eilanden verblijft, deelt hij een open brief uit gericht aan ,,de gehele mensheid''. Een paar tafels verderop zit een delegatie van het Koreaanse Yi Jun Peace Museum dat huist in de Haagse Wagenstraat. De Koreaanse rechter Yi Jun overleed daar in 1907 nadat hem de toegang was geweigerd tot de Tweede Wereld Vredesconferentie in Den Haag. ,,Korea mocht haar verhaal niet doen en nu vlak voor een nieuwe eeuw is ons land nog steeds verdeeld. Het is een schande'', vindt delegatielid Chang-Joo Song.

Overdag lijken alle mensen elkaar te hebben gevonden, maar in de avonduren gaat ieder weer zijn eigen weg. In de lounge van het Dorint Hotel wachten de gasten op de auto's met chauffeur. Even buiten het congresgebouw staat een bus klaar die andere congresgangers naar het gratis tentenkamp in het Zuiderpark vervoert.

Vandaag zullen de meeste deelnemers weer uit Den Haag vertrekken. Jackson Smith, bezig aan een wereldreis, vertrekt zondag te voet naar Brussel. Hij loopt mee in een mars tegen kernwapens.

    • Koen Greven