De hel van Clint

Het is laat in de middag of vroeg in de ochtend, maar de zon brandt als de hel. Het is 1870 en ergens in het Zuidwesten van Amerika ziet de wereld eruit als een maanlandschap. Over de heuvelrug komt een eenzame ruiter aangereden, een silhouet in het verblindende licht, maar de stuurse trekken en de dichtgeknepen ogen verraden het gezicht van held Clint.

The Stranger noemde hij zijn personage in de tweede film waarvan de credits zijn naam als regisseur vermelden. Na warmgelopen te hebben in de cynische, gewelddadige en vooral gestileerde spaghetti-westerns van Sergio Leone zet Clint Eastwood in High Plains Drifter een archetypische gunmen neer. Outlaws, lone riders zoals het westernjargon ze noemt, wreed, bruut, geen spat beter dan het gespuis en geboefte dat ze neerknallen, maar af en toe behept met een zeldzaam rechtvaardigheidsgevoel dat ze bij uitstek geschikt maakt om die verlopen grensstadjes van geweld en corruptie te zuiveren.

High Plains Drifter begint al goed, met een schietpartij en een verkrachting in de eerste tien minuten en Clints norse, eenlettergrepige teksten waardoor je in ieder geval niet meteen sympathie voor hem hebt. Als hij wordt gevraagd het aan de rand van een meer neergekwakte mijnwerkersstadje Lago te beschermen tegen drie bandieten, neemt hij de opdracht alleen aan als hij carte blanche krijgt. Een van de eerste dingen die hij vervolgens doet is het stadje knalrood verven en hernoemen. `Hell' heet het in het vervolg en zo zal het er ook toegaan.

High Plains Drifter is een intrigerende, enigszins mysterieuze western met een lichte hang naar het mystieke. Clint is door de ambiguïteit van zijn personage onweerstaanbaar - goeie kop heeft die man toch - maar hij blijft een schurk die je liever niet tegenkomt op een namiddag.

Wat dat betreft heeft een rol als The Stranger toch eindeloos veel meer schakering dan de overspelige en morsige journalist Steve Everett die Eastwood in zijn recentste film True Crime neerzet. Poseert kun je beter zeggen. Maar het blijft natuurlijk wel Clint.

High Plains Drifter (Clint Eastwood, 1973, VS), zaterdag, Net5, 22.00-23.55u.

    • Dana Linssen