Cricket?

Het wereldkampioenschap cricket is gisteren in Engeland begonnen. Volgende week wordt in Amstelveen ook een WK-duel gespeeld. Krijgt cricket de aandacht die de sport verdient?

Martijn Lindenberg, chef-sport Studio Sport: ,,Cricket is natuurlijk geen topsport, maar zit wel in het sportpakket dat wij de kijkers aanbieden. Eens in de zoveel tijd is er een groot cricketevenement dat wij de sportliefhebbers niet willen onthouden. Ook de minder bekende sporten verdienen aandacht, al hebben we geen behoefte om een Nederlandse cricketcompetitie te volgen. Het is niet echt aan te geven hoe hoog de waardering van de kijkers voor cricket is. Maar het gaat om een selecte groep liefhebbers. Bij ons lopen commentatoren met kennis van zaken van cricket. Zij vinden het een interessante sport.''

René van Ierschot, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Cricketbond: ,,De wedstrijd tussen Zuid-Afrika en Kenia, die in Amstelveen wordt gespeeld, wordt uitgezonden door de BBC. Ik hoop dat de populariteit van cricket in Nederland toeneemt. Cricketers zitten bij ons in het verdomhoekje. Er wordt vaak badinerend gesproken over de sport. Op het WK duren alle wedstrijden maar een dag, dus zit er meer actie in de duels. Bij cricket kun je nauwelijks voorspellen wie er gaat winnen. Natuurlijk kan cricket elitair zijn. Maar cricketers hebben wel respect voor elkaar, wij trappen geen tegenstanders onder de zoden. Cricket is een kijksport bij uitstek. Twee miljard mensen volgen het WK op televisie! Het is vervelend dat Nederland niet meedoet. Het was best mogelijk geweest dat een Nederlandse cricketer voor een Raymond van Barneveld-effect had kunnen zorgen. Dan was de sport hier meteen populair.''

Tim de Leede, speler Nederlands cricketteam: ,,Je moet cricket zelf gespeeld hebben om te weten of het leuk is. Cricket is vooral een tactisch spel, je moet goed kunnen nadenken. Je moet als het ware een wedstrijd kunnen lezen. In dit land zijn er te weinig goede faciliteiten om van cricket een topsport te maken. Cricket is absoluut niet elitair, iedereen kan de sport beoefenen. En hoewel het ook geen dure sport is, wordt cricket wel gespeeld in keurige verenigingen. Als cricketer krijg je de nodige verwensingen naar je hoofd geslingerd. Ik voetbal ook nog, voor tegenstanders ben ik vaak die vreemde cricketer. Ach, als ik niet tegen die opmerkingen had gekund, had ik al twintig jaar geleden moeten stoppen.''

Erik van Muiswinkel, cabaretier en parttime cricketcommentator: ,,Ik heb de liefde voor cricket van mijn vader geërfd. Hij nam mij al vroeg mee naar een wedstrijd. Het mooie van cricket is dat één individu kan uitgroeien tot een homerische held, howel het een teamsport is. Je kunt als cricketer een wedstrijd naar je hand zetten en beslissen. Als ik vroeger in Engeland was, dook ik steevast met vrienden voor de televisie om cricket te volgen. Als ik tijd heb ga ik ook zeker naar Amstelveen om naar Zuid-Afrika tegen Kenia te kijken. Waar ik naar kijk als Nederland op hetzelfde moment zowel de finale van het WK voetbal als de finale van het WK cricket speelt? Ik denk dat ik dan twee televisies naast elkaar zet. En als de voetbalfinale is afgelopen, is die cricketwedstrijd vast nog bezig.''

Barry Hughes, oud-voetbaltrainer: ,,Toen ik nog een schooljongen was in Engeland deed ik veel aan cricket. Ik kon het behoorlijk goed en speelde in sterke ploegen. Vooral in de zomer wordt er in Engeland veel cricket gespeeld. Het is een geweldige sport, maar je moet er wel hersens voor hebben. Je moet het spel begrijpen en gevoel voor tactiek hebben. Alleen als cricket op topniveau wordt gespeeld is het leuk om naar te kijken, anders niet. Het is absoluut geen sport voor de elite. Je moet alleen witte kleding dragen, meer niet. In Engeland is cricket wel een echte volkssport.''

    • Marcel Abrahams