Clinton biedt Jiang zijn excuses aan

Voor het eerst sinds het NAVO-bombardement op de Chinese ambassade in Peking, een week geleden, hebben de Chinese president Jiang Zemin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Bill Clinton elkaar gisteravond telefonisch gesproken.

In het gesprek, dat een half uur duurde, heeft Clinton opnieuw zijn ,,oprechte verontschuldigingen aangeboden en zijn medeleven betuigd aan president Jiang en aan het Chinese volk voor het tragische ongeluk'', aldus de woorvoerder van het Witte Huis, Joe Lockhart. Hij omschreef het onderhoud als ,,constructief''; uit Peking was gisteravond nog geen reactie bekend.

De NAVO-aanval op de ambassade in Belgrado heeft geleid tot heftige nationalistische en anti-Amerikaanse reacties in China. Eergisteren nog, tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers, riep president Jiang ,,alle landen ter aarde'' op ,,de tirannie van de Verenigde Staten te weerstaan. Maar op dezelfde dag bracht ook de Chinese ambassadeur in Washington, Li Zhaozing, de boodschap over aan Clinton dat president Jiang niet langer zou volharden in zijn weigering hem te woord te staan.

Volgens de woordvoerder van het Witte Huis hebben Clinton en Jiang ook kort gesproken over toetreding van China tot de wereldhandelsorganisatie WTO. De onderhandelingen daarover zijn sinds de aanval op de Chinese ambassade bevroren; Peking heeft te kennen gegeven dat het niet van plan is nieuwe concessies te doen, na eerdere toegevingen die premier Zhu Rongji vorige maand al in Washington had gedaan. Gisteren waarschuwde de president van de Chinese centrale bank, Dai Xianglong, dat China niet in de hoek moet worden gedreven. En de voorzitter van het Chinese parlement, Li Peng, zei dat China niet bereid is toetreding tot de WTO te accepteren in ruil voor het laten vallen van de eis dat degenen worden gestraft die verantwoordelijk zijn geweest voor de NAVO-aanval op de Chinese ambassade in Belgrado. ,,Degenen die dergelijke vreemde praatjes verspreiden, onderschatten de Chinese regering en het volk.''

China wil zijn boosheid over de NAVO-actie en zijn eis tot een diepgaand onderzoek vervatten in een verklaring van de Veiligheidsraad. Volgens diplomaten is gisteren vooruitgang bereikt in de onderhandelingen over de tekst, maar blijven de VS zich verzetten tegen passages, die de indruk zouden kunnen wekken dat de NAVO er doelbewust op uit was de Chinese ambassade te treffen. (Reuters, AFP)