Asieladvocaten staken

Maandag, dinsdag en woensdag zullen 71 van de 88 rechtshulpverleners op het Aanmeldcentrum Schiphol hun werkzaamheden neerleggen. Zij protesteren daarmee tegen de zogeheten 48-uursprocedure, die staatssecretaris Cohen (Justitie) op 15 juni wil invoeren.

De 48-uursprocedure zou een uitbreiding betekenen van de huidige 24-uursprocedure. Op het aanmeldcentrum wordt binnen 24 uur beoordeeld of een asielverzoek enige kans heeft. Het kabinet overweegt verlenging van 24 naar 48 uur, omdat de aanvragen in de loop der jaren steeds complexer zouden worden.

De asieladvocaten zijn het niet eens met de uitbreiding. Volgens L. Vellenga, woordvoerder van de protesterende rechtshulpverleners, is de 24-uursprocedure verworden tot een instrument van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) om zoveel mogelijk mensen af te wijzen. ,,Ik begrijp wel dat ze willen uitbreiden naar 48 uur, dan kunnen ze er nog meer afwijzen.'' Ook zullen asielzoekers in die 48 uur met nog meer verschillende advocaten te maken krijgen, denkt ze, omdat de advocaten in ploegendiensten van zes uur per dag op Schiphol werken.

De advocaten protesteren daarnaast tegen het feit dat de Nederlandse Orde van Advocaten en de drie Stichtingen voor Rechtsbijstand aan Asielzoekers (SRA) wel met de uitbreiding hebben ingestemd. De Orde en de SRA waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Volgens de protesterende advocaten zullen de asielzoekers geen hinder ondervinden van de staking.