Aankoop wapens in VS aan banden

Onder zware druk is de Amerikaanse Senaat gisteren toch akkoord gegaan met strengere regels voor aanschaf van vuurwapens. Woensdag nog had de Republikeinse meerderheid de strengere aanpak verworpen.

De ommekeer van de Republikeinen kwam nadat een storm van verontwaardiging over hun opstelling was opgestoken, onder Democraten maar ook in hun eigen partij. Zowel president Clinton als minister van Justitie Janet Reno veroordeelde de Republikeinen in scherpe woorden. ,,Ze hebben een kans laten lopen levens te redden'', aldus de president. En zijn minister zei: ,,Ik ben verbijsterd dat de Senaat, minder dan een maand na de ernstigste schietpartij op een school in de geschiedenis van het land, besloten heeft om het voor misdadigers, voortvluchtigen en andere onbevoegden makkelijker te maken vuurwapens te kopen.''

Reno doelde op het bloedbad dat twee scholieren vorige maand aanrichtten in Colorado. Een van de gebruikte wapens bleek te zijn gekocht op een vuurwapenshow, waar veel minder regels gelden dan voor de reguliere handel. In de Senaat was een voorstel aan de orde om kopers op een show, net als in een winkel, te onderwerpen aan controle van hun achtergrond.

De Republikeinen dachten aanvankelijk dat ze een overwinning hadden geboekt, toen woensdag hun voorstel werd aangenomen om de controle niet verplicht te stellen, maar vrijwillig te houden. Maar na de felle kritiek, bonden ze snel in. Het voorstel werd daarop herschreven door de indiener, de Republikeinse senator Larry Craig uit Idaho, die ook bestuurslid is van de invloedrijke lobby van vuurwapenbezitters National Rifle Association (NRA). Zijn aangepaste versie, die controle naar de achtergrond van kopers wel verplicht stelt, werd gisteren met 48 tegen 47 stemmen aangenomen. Maar volgens de Democraten gaat ook deze maatregel niet ver genoeg, omdat de vuurwapens van de lommerd er niet onder vallen. Onder aanvoering van de president bleven ze de Republikeinen gisteren afschilderen als marionetten van de vuurwapenlobby.