Vorig jaar 9.200 skaters naar het ziekenhuis

Ziekenhuizen hebben vorig jaar op hun afdeling spoedeisende hulp 9.200 `skaters' behandeld. Dat meldt Veilig Verkeer Nederland (VVN).

In de helft van gevallen ging het om pols- en onderarmbreuken, die volgens VVN door goede bescherming voorkomen hadden kunnen worden.

Vorige week kwam er opnieuw een skater om het leven. Een eerder slachtoffer werd op de rijbaan door een auto aangereden. Een ander botste tegen de flank van een overstekende vrachtwagen.

De ongevallen zijn voor VVN aanleiding om betere voorlichting te verzorgen. ,,We moeten de veiligheid verhogen en ongevallen zien te voorkomen'', aldus een woordvoerder. Volgens een schatting telde Nederland vorig jaar 1,5 miljoen skaters. Skate-instructievideo's, boeken, quizzen en demonstratielessen moeten de skaters beter informeren over verkeersregels, beschermingsmiddelen en remtechnieken.

Skaters worden volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens als voetgangers beschouwd. Daarom mogen ze niet op fietspaden of rijbanen rijden. Maar door het aantrekkelijk gladde asfalt doen ze dit wel. Vaak gedoogt de politie dit zolang het overige verkeer niet wordt gehinderd of in gevaar wordt gebracht.

Met het oog op jonge skaters wil Veilig Verkeer Nederland niet dat skaters als fietsers worden gezien en in de toekomst op fietspaden kunnen skaten.