Van der Ploeg: `Zoek talent in oude wijken'

De gesubsidieerde theater- en muziekgezelschappen zullen in de toekomst actief de stadswijken in moeten gaan om talent op te sporen onder allochtonen en jongeren. Dat is een van de maatregelen waarmee staatssecretaris R. van der Ploeg van Cultuur hoopt de kunsten onder een breder publiek te verspreiden.

Van der Ploeg is sinds eergisteren in Barcelona, waar hij een werkbezoek brengt aan een aantal culturele instellingen en organisaties. Tijdens een woensdagavond door het bedrijfsleven gesteunde gala-avond in het Barcelonese Ritz-Hotel liet de staatssecretaris het publiek andermaal weten dat de gesubsidieerde kunstsector meer moet ondernemen om een nieuw publiek op te zoeken.

Het aanstellen van talentenjagers onder culturele minderheden en jongeren kan daarbij behulpzaam zijn om te zorgen dat de kunst ,,een beetje meer van iedereen is'', aldus de staatssecretaris. ,,Als je gaat scouten onder Turkse, Marokkaanse of Surinaamse minderheden moet je echt de wijken in gaan'', zei hij tijdens een toelichting tussen een klassiek strijkje en een lezing over de Nederlandse invloed op de Latijnse cultuur. Als voorbeeld van nieuwe talentenwerving noemde Van der Ploeg de Amsterdamse theatergroepen Cosmic en Hollandia, die reeds op deze wijze experimenteren. ,,Het zou niet gek zijn als andere gezelschappen dat ook vaker gaan doen.''

Van der Ploeg leek daarmee een voorschot te nemen op de nota over culturele diversiteit en zijn `uitgangspuntenbrief', die binnen afzienbare tijd verschijnen. Volgens de staatssecretaris zal de brief, waarin hij de hoofdlijnen zal schetsen van zijn beleid de komende periode, niet blijven hangen in vrijblijvende aanbevelingen, maar een ,,concreet instrumentarium'' aangeven. ,,Anders gaat alles gewoon verder en heb ik gefaald'', aldus de staatsecretaris. Tijdens zijn optreden op de gala-avond gaf Van der Ploeg nog eens te kennen dat hij gesubsidieerde gezelschappen en orkesten extra wil steunen als ze zich inspannen om een nieuw publiek aan te boren. ,,Door bijvoorbeeld ook eens op te treden op Parkpop of in Paradiso'', aldus de staatssecretaris. Daarnaast hoopt hij op een nauwere samenwerking met deze sector. ,,Degenen die ik nu zwaar subsidieer zou ik willen uitnodigen vaker coaching te geven aan commerciële gezelschappen.''

    • Steven Adolf