Tipgeld

Welke financiële instelling hoort in dit rijtje niet thuis: Nationale-Nederlanden, Staal Bankiers, Vezeno, Nationale Investeringsbank? Het bod op de Investeringsbank moest door de pensioenfondsen ABP en PGGM twee keer verhoogd worden, bij de andere drie was één of geen verhoging voldoende. Directeur beleggingen J.Frijns van ABP gaf zichzelf maandag een acht voor het biedingsproces. En dat cijfer krijg je van ons ook, zei PGGM direct.

Wie heeft er dan wel gefaald bij deze unieke handjeklap? Round up the usual suspects: de drie zakenbanken die tactische adviezen gaven. Alle drie Angelsaksische banken. Het neusje van de zalm. Adviseurs die, zeg maar, afkomstig zijn uit Amerika en Engeland, de landen waar de moderne zakenbank is uitgevonden. Geen Hollandse amateurs, maar knappe koppen, strakke pakken en gepeperde prijzen.

Gelukkig voor de overheid (adviseur: Morgan Stanley) ging ING dwarsliggen, zodat het bod twee keer werd verhoogd en de belastingbetaler nog een meevaller had. NIB-adviseur Warburg Dillon Read vond 66 gulden voor een gewoon aandeel van de NIB wel fair, maar dankzij ING kwam de prijs uit op 72,50 gulden. Directeur H. Hintzen van J.P. Morgan, de adviseur van ABP en PGGM, kon het kennelijk niet langer aanzien en stapte vorige week over naar concurrent CSFB.

Gratis tip van de firma voor adviseurs bij fusies en overnames in het Nederlandse bedrijfsleven. Wat er ook gebeurt, eerst even ING bellen.

    • Menno Tamminga