Term `kwakzalver' mag

. De Vereniging tegen de Kwakzalverij mag de oud-internist dr. A. Houtsmuller uitmaken voor kwakzalver.

De uitvinder van een omstreden dieet tegen kanker had in een kort geding rectificatie geëist, maar de president van de rechtbank in Amsterdam heeft dat afgelopen woensdag afgewezen.

Houtsmuller is bekend geworden door de antitumortherapie en het Houtsmuller-dieet, waarvan hij zelf claimt dat het kankerpatiënten geneest. Hij zegt zelf het levende bewijs te zijn van de goede werking. In het voorwoord van zijn boeken vermeldde hij zijn wonderbaarlijke genezing van een in 1980 ontdekte uitzaaiing van huidkanker in zijn nieren. Later kwam hij er bij toeval achter dat de kanker waar hij aan leed helemaal niet uitgezaaid was in zijn nieren. De oud-internist blijft echter overtuigd van zijn dieet.

Binnen de reguliere geneeskunde is er veel kritiek op het dieet, omdat de werking nooit wetenschappelijk is bewezen. C. Renckens, voorzitter van de Vereniging tegen Kwakzalverij, vindt dat Houtsmuller kankerpatiënten valse hoop voorgeschotelt. Hij noemde hem in diverse interviews `leugenaar' en `kwakzalver'.

Houtsmuller had bij de rechter in Amsterdam geëist dat Renckens die uitspraken in een advertentie in drie kranten zou rectificeren. Renckens zou daarin moeten erkennen dat de beschuldiging van gebrek aan integriteit over zijn eigen ziektegeschiedenis onterecht is. Houtsmuller eiste een dwangsom van honderdduizend gulden per dag en een verbod op de termen `leugenaar', `oplichter' en `kwakzalver'.

De president van de rechtbank heeft de eisen van Houtsmuller afgelopen woensdag afgewezen. ,,Gelet op het feit dat Houtsmuller zelf medicus is en zelf het door hem ontwikkelde dieet actief in de openbaarheid brengt als een toegevoegde waarde bij de repressieve bestrijding van kanker, kan Houtsmuller verwachten dat deze geneeswijze krachtig wordt bestreden'', aldus rechtbankpresident R. Orobio de Castro.

Houtsmuller, die als adviseur van het vorige week opgerichte Nationaal Fonds Kankerbestrijding (NFK) zou gaan optreden, heeft besloten af te zien van die functie.