Summers nieuwe minister financiën VS

De Amerikaanse onderminister Lawrence Summers van Financiën wordt de opvolger van minister Robert Rubin die woensdag zijn aftreden over ongeveer zes weken heeft aangekondigd. Summers was eerder hoogleraar aan de Harvard-universiteit en chef-econoom van de Wereldbank.

Wall Street reageerde aanvankelijk geschrokken en de index daalde met tweehonderd punten, maar herstelde zich onmiddellijk weer. Ook gisteren leek de positiewisseling op financiën geen enkele rol meer op de beurs te spelen.

,,Niemand kijkt hier van op'', zegt David Littman, econoom bij Comerica Bank in Detroit. ,,Door het huidige monetaire beleid is de positie van minister van Financiën bijna die van een robot. Er is prijsstabiliteit, de belastinginkomsten zijn uitstekend en de rente voor staatsfinanciering is laag. Dat maakt de baan van minister erg gemakkelijk.''

De Amerikaanse economie is in zijn achtste achtereenvolgende jaar van economische groei, een ongekende luxe. De geringe inflatie zorgt ook voor een sterke dollar, waar de minister van Financiën zich eveneens geen zorgen over hoeft te maken. Economen en analisten achten dit vooral de verdienste van Alan Greenspan, de voorziter van de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. ,,Greenspan is de man die de touwtjes in handen heeft'', aldus Littman. ,,Alle goede ontwikkelingen van de laatste jaren zijn het gevolg van een goed rentebeleid.''

Summers lijkt in een gespreid bed te stappen en hoeft alleen maar te zorgen voor continuïteit. Hij kan in de laatste twintig maanden van Clintons presidentschap zich tevens bewijzen tegenover presidentskandidaat Al Gore, van wie hij in het verleden niet altijd een vriend was. Summers stelde ooit voor om afval uit het Westen naar Derde-Wereldlanden te exporteren. Gore was zeer verbolgen toen dit idee in de pers kwam.

,,Summers heeft veel geleerd sinds hij enkele jaren geleden betoogde dat twee tot drie procent inflatie eigenlijk beter was dan geen inflatie'', aldus Littman, die daarmee een van de andere jeugdzonden van Summers in herinnering brengt. Rubin genoot als voormalige partner in Goldman Sachs altijd het vertrouwen van Wall Street en omdat hij goed leek samen te werken met Greenspan waren de financiële markten gerust. Summers zal als onderminister worden opgevolgd door Stuart Eizenstat, nu economisch adviseur van het State Department.

Portrettenpagina 15

    • Lucas Ligtenberg