`Servië net Derde Rijk'

Premier Kok heeft gisteren in Polen de etnische zuiveringen in Kosovo vergeleken met het regime van nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Kok maakte de vergelijking nadat hij 's ochtends het concentratiekamp Majdanek in het zuidoosten van Polen had bezocht en 's middags een krans had gelegd bij het monument voor de ghettohelden in Warschau.

Kok vertelde dat het bezoek aan het kamp Majdanek, waar 235.000 van de in totaal 300.000 gevangen de dood vonden, hem ,,door de ziel had gesneden''. Hij legde de verbinding tussen de Tweede Wereldoorlog en de etnische zuiveringen in Kosovo zoals die door de Serviërs worden uitgevoerd. ,,Mensen werden in de oorlog beoordeeld op hun afkomst. Daarna zeiden we `dit nooit weer', maar helaas is het nu weer volop actueel'', aldus de premier.

Kok sprak opnieuw zijn bezorgdheid uit over de oorlog in Kosovo. ,,Mensen vragen, is dat luchtwapen nou nodig? Dan is het antwoord: ja, Nederland moet hier helaas aan meedoen. We hebben niets tegen Servië of tegen het Servische volk, maar de verantwoordelijke daar mag niet zo doorgaan. Ook dat is de verbinding tussen toen en vandaag.''

Tijdens zijn bezoek aan Majdanek legde Kok samen met zijn vrouw een krans bij het mausoleum waar de as van slachtoffers ligt. (Foto AP)