Saoedi-Arabiës Groot-mufti dood

De invloedrijkste geestelijke van Saoedi-Arabië, Groot-mufti Abdul-Aziz bin Baz, is gisteren op ongeveer 90-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Riad overleden. De zeer conservatieve Bin Baz had de rang van minister. Zijn uitspraken over wat was toegestaan dan wel verboden in de islam, hadden veel invloed op het regeringsbeleid. Zo verbood de regering twee jaar geleden op zijn advies de import en productie van sluiers die het gezicht van de vrouw niet volledig bedekten. Ook zorgde hij ervoor dat vrouwen geen toestemming kregen om zelf te chaufferen. Aan de andere kant was hij zeer loyaal aan de Saoedische leiders. Hij adviseerde in 1990 ten gunste van de stationering van Westerse militairen op Saoedisch grondgebied aan het begin van de Golfcrisis. (AFP, AP)